ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
14 – 19 Μαΐου 2021: Εκθεσιακά Περίπτερα στην Πλατεία Συντάγματος

14 – 19 Μαΐου 2021: Εκθεσιακά Περίπτερα στην Πλατεία Συντάγματος

Στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκε, μετά από ένα χρόνο απουσίας, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, επιτελώντας τον πρώτιστο καταστατικό σκοπό της, που είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής. Παράλληλα, για δεύτερη διαδοχική χρονιά, έλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης διαδικτυακού προγράμματος εκδηλώσεων, το τριήμερο 17-19 Μαΐου, το οποίο περιείχε πλήθος ομιλιών και τη μουσική συναυλία «Εἰς μνήμην», που προβλήθηκε το βράδυ της 19ης Μαΐου.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, με αίσθημα ευθύνης και προαπαιτούμενη την τήρηση των απαραίτητων μέτρων αυτοπροστασίας από τον κορονοϊό, τα εκθεσιακά περίπτερα της Ένωσης στήθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας από την Παρασκευή 14 έως την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021. Το διερχόμενο κοινό είχε την ευκαιρία να αντικρίσει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα που αφορούν στην Γενοκτονία και την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενόσω μέλη και φίλοι της Ε.Πο.Ν.Α. βρίσκονταν εκεί αδιάλειπτα, από τις 08:00 έως τα μεσάνυχτα καθημερινά, ώστε να συνεισφέρουν στην εύρυθμη λειτουργία του περιπτέρου και να απαντήσουν σε κάθε δυνατή απορία. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες στήνονταν τα τρία φωτιζόμενα -διπλής όψης- banners της Ένωσης στα οποία υπάρχουν αναρτημένα ντοκουμέντα από τον Διεθνή Τύπο της περιόδου 1914-1923, μεταφρασμένα και στα ελληνικά, αναφορικά με την γενοκτονία που υπέστη ο Ελληνισμός σε ολόκληρη την επικράτεια της Μικράς Ασίας. Δυστυχώς, φέτος δεν κατέστη εφικτή η διανομή οπτικοακουστικού υλικού προς τους συμπολίτες μας, απόρροια της πανδημίας και της έκτακτης παραχώρησης άδειας από τον Δήμο Αθηναίων στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Κατά την διάρκεια της παρουσίας μας στο Σύνταγμα προβλήθηκαν βίντεο, ομιλίες και μουσικά αφιερώματα από τα περσινά διαδικτυακά ενημερωτικά περίπτερα, ενώ έγινε σε αρκετές περιπτώσεις και απευθείας μετάδοση του φετινού διαδικτυακού μας προγράμματος.

Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων των ενημερωτικών περιπτέρων μας δεν περιλαμβανόταν, τουλάχιστον στην πλήρη έκταση της, αυτή τη χρονιά η καθιερωμένη ολονυχτία που πραγματοποιείται κάθε 18η Μαΐου, στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας. Περιορίστηκε μόνο στην τοποθέτηση κεριών, τα οποία σχημάτιζαν τον αριθμό των «353.000», και διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα, αφού ήταν αναγκαία η προσαρμογή μας στα πλαίσια των μέτρων που είχαν θεσπιστεί από την Πολιτεία κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.
Οφείλουμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά πως, καθ’ όλη την παρουσία της στην πλατεία Συντάγματος, η Ένωση κατέστησε υποχρεωτική την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων (υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων εντός του περιπτέρου, ύπαρξη αντισηπτικών διαλυμάτων σε εμφανή σημεία εντός και εκτός του περιπτέρου) για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και κατάφερε, εν τέλει, να τα τηρήσει στο ακέραιο, με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ανήμερα της 19ης Μαΐου, οι επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν πραγματοποιήθηκαν κατά το σύνηθες, δηλαδή με παρουσία κόσμου και την καθιερωμένη ειρηνική πορεία προς την τουρκική πρεσβεία. Την Τετάρτη 19 Μαΐου, αντιπροσωπεία της Ε.Πο.Ν.Α. παρευρέθηκε στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας μας, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και η επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς, με Εύζωνες ενδεδυμένους με την ποντιακή παραδοσιακή στολή.

Στο σημείο αυτό, ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλουμε να εκφράσουμε προς την εταιρεία VGS Sound και τον ιδιοκτήτη της κ. Βασίλη Γιαννόπουλο για την πολύτιμη αρωγή του στον τομέα της ηχητικής κάλυψης των εκδηλώσεών μας στο Σύνταγμα. Χωρίς την άμεση ανταπόκρισή του και τη διάθεση προσφοράς που επέδειξε εξαρχής τίποτα δε θα ήταν εύκολο, ιδίως υπό τις συνθήκες που πραγματοποιήθηκε το στήσιμο των περιπτέρων.

Όπως προαναφέρθηκε, παράλληλα με τα εκθεσιακά περίπτερα στο κέντρο των Αθηνών, δυναμική υπήρξε και η παρουσία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουμε. Από τις 17 έως και τις 19 Μαΐου, τέσσερις ομιλίες και μία μεγάλη μουσική συναυλία, υπό την επιμέλεια του κ. Δημήτρη Κοσμίδη, προβλήθηκαν στη σελίδα μας στο Facebook και στο κανάλι μας στο YouTube. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους προσκεκλημένους ομιλητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους: τον Δρα Θωμά Αλεξιάδη, την κα Αναστασία Μαχαιρίδου, τον κ. Ορέστη Αγγελίδη και τον καθηγητή Νίκο Μιχαηλίδη. Επίσης, θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους συντελεστές της συναυλίας «Εἰς μνήμην» για το εξαιρετικό αποτέλεσμα, ήτοι τους μουσικούς, κκ. Γιώργο Δημητριάδη, Ανέστη Ιωακειμίδη, Γιάννη Ταϊλαχίδη, Δημήτρη Κοσμίδη, Νίκο Σοφιανίδη, Χριστόφορο Κοσμίδη, Περικλή Κατσώτη και Θεοδόση Συκιώτη, καθώς και να ευχαριστήσουμε ολόψυχα την εταιρεία AXON SOUND για την ηχητική κάλυψη, τον κ. Λάκη Παναγιωτίδη για τη μίξη και το mastering του ήχου, τον κ. Γιάννη Ιωακειμίδη για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που παρήγαγε, προϊόν της συμμετοχής του στη λήψη της συναυλίας και της διεκπεραίωσης του μοντάζ στη συνέχεια, και τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης» για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων «Γ. Μωυσιάδης» προκειμένου να πραγματοποιηθεί το γύρισμα. Δε θα μπορούσαμε να μην απευθύνουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στα μέλη και τους φίλους της Ένωσης που συμμετείχαν και συνεισέφεραν ανιδιοτελώς για άλλη μια χρονιά στις δράσεις της, παρακινούμενοι μόνο από την αγάπη τους και τη διάθεση συμμετοχής στον αγώνα για την προώθηση του ζητήματος της γενοκτονίας.

Για ακόμα μια χρονιά, η Ε.Πο.Ν.Α. με δυναμικότητα και συνέπεια κατάφερε να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που ανέκυψαν διατηρώντας την επαφή της με τον κόσμο, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά, σε μια εποχή που το “social distancing” ήταν επιβεβλημένο. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τα τελευταία χρόνια, ιδίως από το 2019 και έπειτα και παρά τη συγκυρία του κορονοϊού, πνέει άνεμος αισιοδοξίας γύρω από το ζήτημα της ανάδειξης της Τριάδας Γενοκτονιών. Αποκορύφωμα υπήρξε, φέτος, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον 46ο Αμερικανό Πρόεδρο, κ. J. R. Biden., την 24η Απριλίου 2021. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε δε το γεγονός ότι το 2021 υπήρξε σημαντική πρόοδος και σε εγχώριο επίπεδο, καθώς για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στην Μητρόπολη Αθηνών και εν συνεχεία κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας, ενώ επίσης Έλληνας Πρωθυπουργός απευθύνθηκε -με αφορμή την επέτειο της 19ης Μαΐου- στους πολίτες μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του (το εν λόγω μήνυμα προβλήθηκε μέσα από την σελίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στο Facebook). Στα ανωτέρω έρχονται να προστεθούν και οι φωταγωγήσεις δύο εμβληματικών κτιρίων-μνημείων της χώρας, της Βουλής των Ελλήνων και του Λευκού Πύργου, με το επετειακό λογότυπο “G”, σε συνδυασμό με πλήθος άλλων δημαρχιακών μεγάρων και δημοσίων κτιρίων της χώρας. Ήταν μερικά ακόμα βήματα προς την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την ηθική, ανθρωπιστική, νομική και πολιτική δικαίωση των λαών που υπέστησαν το έγκλημα αυτό τον προηγούμενο αιώνα. Πιστεύουμε ακράδαντα και διατυπώνουμε για άλλη μια φορά αυτήν την πεποίθησή μας ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Με σταθερά βήματα και ορθολογισμό θα επιτύχουμε αυτό που προσδοκούμε, όσο και αν διάφοροι κύκλοι στο εξωτερικό και το εσωτερικό επιδιώκουν το αντίθετο.

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στο άλμπουμ μας στο Facebook:

19 Μαΐου 2021 (14/5 – 19/5)

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Μουσικό Αφιέρωμα | Σωκράτης Ξαντινίδης | Νίκος Σοφιανίδης

Αντάμωμαν 2018+ || Γιώργος Ιωαννίδης | Πόλιος Παπαγιαννίδης | Γιώργος Σοφιανίδης

Στο Facebook