ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ε.Πο.Ν.Α.

Η  Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής είναι σύλλογος με χαρακτήρα αμιγώς νεανικό που ιδρύθηκε το 2005 με στόχο όχι μόνο την διατήρηση και διάσωση του πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και την παραγωγή πολιτισμού που βασίζεται στην ανάδειξη των αξιών των προγόνων μας μέσω νέων ιδεών και δράσεων.

Η ιδέα που οδήγησε στην σύστασή του ήταν απλή. Αντικατοπτρίζει την ανάγκη, νέοι που ζουν και δραστηριοποιούνται στο λεκανοπέδιο, να ενωθούν ιδρύοντας μία ομάδα με νομική υπόσταση, στην συγκεκριμένη περίπτωση ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, που να αγκαλιάζει όλη την Αττική. Έναν φορέα απαγκιστρωμένο από εδαφικούς περιορισμούς κατοικίας. Ένα σωματείο με μέλη που να μοιράζονται το πάθος για την Ποντιακή παράδοση και την έντονη επιθυμία για δημιουργία, καινοτομία και προσφορά, μέσω ομαδικότητας, αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Στην «Ε.Πο.Ν.Α.», σύνθημα και σημείο αναφοράς μας είναι το δικαίωμα στη μνήμη. Η φράση αυτή αποτελεί πρώτα από όλα υπόμνηση του τραγικού ιστορικού βιώματος, της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που συντελέσθηκε παράλληλα με τη Γενοκτονία Αρμενίων και Ασσυρίων από τους Τούρκους. Για τη διαφύλαξη του δικαιώματος στη μνήμη, η «Ε.Πο.Ν.Α.» έθεσε ως πρωταρχικούς της στόχους την λήψη πρωτοβουλιών για διεθνοποίηση της Αναγνώρισης της Τριάδας των Γενοκτονίων Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων και παράλληλα τη συντονισμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής, και όχι μόνο, κοινωνίας αναφορικά με το ζήτημα αυτό.

Μνήμη όμως είναι και η παράδοση, η ζωντανή διαλεκτική μας σχέση με το παρελθόν, η άρρηκτη σχέση με τις ρίζες μας. Έτσι, ο σύλλογος διοργανώνει και υποστηρίζει δράσεις που αποσκοπούν στην ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ποντιακού Ελληνισμού, με μια προσέγγιση ουσιαστική και όχι φολκλόρ, βιωματική και όχι αποστασιοποιημένη.

Στην «Ε.Πο.Ν.Α.» επιδιώκουμε τη ζύμωση μέσω της συμμετοχής, τη μόρφωση μέσω της ψυχαγωγίας και την αλληλεγγύη μέσω της προσφοράς, στοιχεία που διαπνέουν τόσο το έργο μας όσο και τον τρόπο λειτουργίας του συλλόγου μας. Η αρχή της προσπάθειας έγινε το 2005. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, συνεχίζουμε με τα ίδια ιδανικά. Δραστηριοποιούμαστε ενεργά αναζητώντας, υιοθετώντας και, κατά το δυνατόν, υλοποιώντας, καινοτόμες ιδέες για την προώθηση των στόχων μας και καλούμε όσους συμμερίζονται τα πιστεύω μας, να γίνουν συνοδοιπόροι στον αγώνα μας, να γνωρίσουν τον σύλλογό μας και να συμμετάσχουν στις δράσεις μας.

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Ε.Πο.Ν.Α.: Αντάμωμαν 2022 (Trailer)

Μουσικό Αφιέρωμα | Σωκράτης Ξαντινίδης | Νίκος Σοφιανίδης

Στο Facebook