ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

2009

06/01/2009: Προβολή ταινίας μικρού μήκους της Ένωσης με θέμα την Γενοκτονία στην Ένωση Ποντίων Χαλκίδας.

Απρίλιος/Μάιος 2009: Συμμετοχή σε όλες τις συνελεύσεις – συναντήσεις του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων για την οργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με προτάσεις, οι περισσότερες των οποίων είχαν προταθεί και πάλι από την Ένωση στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού (6-9/07/2006) και αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των ψηφισμάτων του. Στη συνέλευση του 2009 με θέμα τις εκδηλώσεις μνήμης, οι πρόεδροι των σωματείων συνέκλιναν στην πρόταση να γίνονται οι εκδηλώσεις της Αθήνας για την Γενοκτονία όχι την επόμενη Κυριακή (μετά την 19η) όπως συνηθιζόταν, αλλά ανήμερα, όπως στην Θεσσαλονίκη.

17-19/05/2009: Η Ένωση καθιερώνει τις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας στο κέντρο της Αθήνας, στήνοντας για 2η χρονιά ιδιόκτητο πλέον εκθεσιακό περίπτερο στην Πλατεία Μοναστηρακίου, με σκοπό να ενημερώσει το κόσμο για ακόμα μια χρονιά  με φωτογραφικό και γραπτό υλικό για την ιστορία, τα μνημεία, τις προσωπικότητες και φυσικά για την Γενοκτονία του Πόντου. Ταυτόχρονα ακούγονταν ακριτικά και Γενοκτόνα τραγούδια ενώ προβάλλονταν και ταινίες για την Γενοκτονία. Στις 18/05 στις 18:00 πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας, όπου μοιράστηκαν κόλλυβα στους παρευρισκόμενους για τις αδικοχαμένες ψυχές. Ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον καθ. Κώστα Φωτιάδη. Στην συνέχεια ο θεματοφύλακας της ποντιακής μούσας Γεώργιος Αμαραντίδης (ένας από τους λίγους καλλιτέχνες της ποντιακής παράδοσης που έχει στο ενεργητικό του δισκογραφία αφιερωμένη στη Γενοκτονία) ερμήνευσε τραγούδια που άρμοζαν στο κλίμα της βραδιάς. Το απόγευμα προς το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Ευξείνιος Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος του Δημήτρη Καρασαββίδη και Ιωάννη Ισχνόπουλου με 10 παιδιά της σχολής μας συντρόφευσαν με τα τραγούδια και την μουσική τους. Το βράδυ και προς το ξημέρωμα της 19ης Μαΐου πραγματοποιήθηκε ολονυχτία υπό το φως των κεριών, με νέους της Ένωσης να τραγουδούν ακριτικά και δημώδη άσματα του Πόντου μέχρι το πρωί. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς. Στα περίπτερα μοιράστηκαν 5.000 DVD και 5.000 φυλλάδια για την Γενοκτονία, τα οποία εξαντλήθηκαν σε δύο μέρες, αναδεικνύοντας την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου.

19/05/2009: Για πρώτη φορά πολλά σωματεία αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να οργανώσουν μία κεντρική εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας ανήμερα και όχι την επόμενη Κυριακή από την ημερομηνία της 19ης Μαΐου. Η Ένωση συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση της εκδήλωσης αυτής. Για πρώτη φορά κατατέθηκε μόνο ένα στεφάνι εις μνήμη όλων των Ποντίων, στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη μπροστά στη Βουλή, από 3 άτομα διαφορετικής γενιάς. Από τον πρόεδρο του παλαιότερου σωματείου της Αθήνας, την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας Δαμιανού Ποιμενίδη, τον επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου «Αργώ» Χρήστο Σοφιανίδη, που πρωτοστάτησε στην οργάνωση της πορείας και από την εκπρόσωπο νεολαίας Μαρία Χατζηελευθερίου (Ε.ΠΟ.Ν.Α.). Η πορεία κατευθύνθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου για πρώτη φορά κατατέθηκε ψήφισμα και κατέληξε στην Τουρκική πρεσβεία. Κατά τη διάρκεια της πορείας, νέοι καλλιτέχνες έδιναν τον παλμό και τον ρυθμό με την συνοδεία λυρών και νταουλιών ενώ παράλληλα τραγουδούσαν μαζί με τον κόσμο ακριτικά και δημώδη άσματα του Πόντου. Τραγούδια με ύφος ανάλογο πάντα της Γενοκτονίας. Ακόμα, χορεύτηκε ο πυρρίχιος χορός Σέρρα από νέους της Ένωσης.

25/05/2009: Προβολή αφιερώματος της Ένωσης στους: Γώγο Πετρίδη & Χρύσανθο Θεοδωρίδη στην έκθεση του καθ. Κώστα Φωτιάδη στο Γκάζι.

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Αντάμωμαν 2018+ || Γιώργος Σοφιανίδης | Δημήτρης Κοσμίδης

Αντάμωμαν 2018+ || Γιώργος Ιωαννίδης | Πόλιος Παπαγιαννίδης | Γιώργος Σοφιανίδης

Στο Facebook