13 – 19 Μαΐου 2019: Εκθεσιακά Περίπτερα στην Πλατεία Συντάγματος – 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Για άλλη μια χρονιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (Ε.Πο.Ν.Α.) τιμώντας την 100η επέτειο της 19ης Μαΐου, έδωσε το παρών, τοποθετώντας το εκθεσιακό της περίπτερο στο κεντρικότερο και πλέον συμβολικό σημείο της Αθήνας, την Πλατεία Συντάγματος.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή 12 Μαΐου η Ε.Πο.Ν.Α., σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής (Σ.Π.Φ.Ν.Α.), έστησε, επί της πλατείας, ενημερωτικό περίπτερο για την Γενοκτονία, στο οποίο οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν το λαό μας. Με τη βοήθεια των μελών και των δύο συλλόγων νεολαίας της Αττικής, το περίπτερο λειτούργησε καθημερινά έως και την Κυριακή 19 Μαΐου. Εκεί βρισκόταν αναρτημένο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αφορά τη Γενοκτονία. Διανεμήθηκαν περίπου δέκα χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθώς και χιλιάδες αντίτυπα των δύο dvd, διάρκειας 12 και 13 λεπτών, που έχει επιμεληθεί η Ένωση. Στο πρώτο από αυτά περιλαμβάνονται εικόνες, βίντεο και μαρτυρίες που αναφέρονται στη Γενοκτονία, με νεοελληνική αλλά και αγγλική απόδοση των περιεχομένων τους. Στο δεύτερο, που τιτλοφορείται «The Crime of Crimes: Genocide (genos + caedere)» παρατίθενται ντοκουμέντα, όπως αποτυπώθηκαν από το διεθνή τύπο την περίοδο 1914-1923, συνεντεύξεις ιστορικών και τέλος, η τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο Raphael Lemkin το 1949, στην οποία γίνεται, από τον ίδιο, σαφής αναφορά στη Γενοκτονία που υπέστησαν Έλληνες και Αρμένιοι από τους Τούρκους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φράση: «Συνέβη στους Αρμένιους και μετά τους Αρμένιους… ανέλαβε δράση ο Χίτλερ».
Φέτος, έπειτα από κόπους πολλών ετών, προστέθηκε νέο, επιμορφωτικό υλικό στα περίπτερά μας, για να αναδείξουμε, με την ευκαιρία αυτής της δράσης, μια άγνωστη στο ευρύ κοινό ιστορική πηγή. Πρόκειται για τρία φωτιζόμενα banners, διπλής όψης, στα οποία υπάρχουν αναρτημένα ντοκουμέντα από τον Διεθνή Τύπο της περιόδου 1914-1923, μεταφρασμένα και στα ελληνικά, που αναφέρονται στην Γενοκτονία που υπέστη από τους Τούρκους ο Ελληνισμός σε όλη την επικράτεια της Μικράς Ασίας. Παρατηρώντας τα τεκμήρια αυτά, που εξέδωσαν εκείνη την εποχή εφημερίδες και ειδησεογραφικοί οργανισμοί παγκοσμίου εμβέλειας, όπως οι New York Times και το πρακτορείο Reuters αντίστοιχα, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να αντιληφθεί το μέγεθος της θηριωδίας και την αισθητή κλιμάκωσή της όσο πλησιάζαμε προς το 1923, έτος ορόσημο για τον ελληνισμό, αφού η ανταλλαγή των πληθυσμών – βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης – επισφράγισε την Γενοκτονία.
Με αφορμή το συμβολισμό που εμπεριέχει η φετινή χρονιά, πραγματοποιήθηκε πλήθος μουσικών και αφηγηματικών εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος, με εξαίρεση μόνο την Δευτέρα 13 Μαΐου, οπότε και δεν το επέτρεψαν τα καιρικά φαινόμενα. Πιο συγκεκριμένα:
- Τρίτη 14 Μαΐου: Μουσική εκδήλωση, αφιερωμένη στον δίσκο του Γεώργιου Αμαραντίδη «Μνήμη Γενοκτονίας Πόντου», στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της σχολής λύρας του – μαθητή του αείμνηστου Γεωργίου Αμαραντίδη – Ηλία Υφαντίδη, Γιάννης Ταϊλαχίδης και Χρήστος Ναβροζίδης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Τσερακίδης στο νταούλι. Με το πέρας της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Πόντος | Οι Μεγάλες Ώρες».
- Τετάρτη 15 Μαΐου: Μουσικοθεατρική εκδήλωση, αφιερωμένη στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, από την ορχήστρα της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας «1919» και ηθοποιούς από την παράσταση «19η Μαΐου», της Φανής Δαλεζίου. Με το πέρας της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία «Στα χνάρια των Αργοναυτών».
- Πέμπτη 16 Μαΐου: Αφιερωματική εκδήλωση στο Έγκλημα της Γενοκτονίας. Εμβάθυνση σε ιστορικά παραδείγματα γενοκτονιών με εκτενή αναφορά στην Τριάδα (Αρμένιοι, Έλληνες, Ασσύριοι). Ευχαριστούμε θερμά την Αρμενική Νεολαία Ελλάδος και την Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων για τη σύμπραξή τους στο κομμάτι που αφορούσε την Τριάδα Γενοκτονιών και τον δικηγόρο, κ. Κωνσταντινίδη Ελευθέριο, για την πολύτιμη ανάλυση στην οποία προέβη αναφορικά με την Γενοκτονία των Ρομά από τους Ναζί, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με το πέρας της εκδήλωσης προβλήθηκε ταινία για την Γενοκτονία των Αρμενίων που τιτλοφορείται «Το σπίτι με τους κορυδαλλούς».
- Παρασκευή 17 Μαΐου: Μουσική εκδήλωση, αφιερωμένη στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, από την σχολή εκμάθησης λύρας του Πολιτιστικού Φορέα Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου». Με το πέρας της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία «Genocide – A True Story».
- Σάββατο 18 Μαΐου: Ολονυχτία για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Δεκάδες νέοι, μέλη του Σ.Π.Φ.Ν.Α. και της Ε.Πο.Ν.Α., τοποθετήσαμε κεριά, τα οποία σχηματίζοντας – με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την 19η Μαΐου 1919 – τον αριθμό «100», παρέμειναν αναμμένα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία «Η Μπάντα». Με το πέρας της ταινίας, ακολούθησε μια ιδιαίτερα σημαντική συζήτηση, η οποία διήρκεσε για περίπου δύο ώρες. Μεταξύ άλλων, εκφράστηκαν καίριοι προβληματισμοί των νεολαίων και ιδέες για την πρόωθηση του ζητήματος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έγινε εκτενής αναφορά στις αναγνωρίσεις που έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα και σε πιο προσωπικό επίπεδο, καθένας αφηγήθηκε ιστορίες που βίωσαν οι οικείοι του, από τη Γενοκτονία μέχρι και την εγκατάσταση στη μητέρα – Ελλάδα. Με τη λήξη της συζήτησης και με τη συνοδεία λύρας, τιμήσαμε τους νεκρούς μας μέχρι το τέλος της ολονυχτίας.
Να σημειωθεί ότι καθημερινά προβάλλονταν τα δύο προαναφερθέντα DVD της Ένωσης και πολλές από τις παραπάνω εκδηλώσεις πλαισιώνονταν με τις απαγγελίες κειμένων – επιστολών και μαρτυριών – σχετικά με την Γενοκτονία των προγόνων μας.
Την Κυριακή 19 Μαΐου, η Ε.Πο.Ν.Α. συμμετείχε στις κεντρικές εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας μας, με εφαλτήριο την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών στις 17:30 και αποκορύφωμα τη συγκέντρωση στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στις 18:30, και, την ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Π.Ο.Ε. προς την τουρκική πρεσβεία.
Η 19η Μαΐου 2019 αποτέλεσε την 100η επέτειο Τιμής και Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Εδώ και μερικές ημέρες είμαστε αιωνόβιοι.
100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου!
Είναι τρομακτικό να συνειδητοποιεί κάποιος ότι ένα Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, το Έγκλημα των Εγκλημάτων, παραμένει αδικαίωτο 100 χρόνια μετά. Σίγουρα, όμως, δεν αποτελεί παράδοξο ότι ακόμα και σήμερα, στον 21ο αιώνα, γινόμαστε μάρτυρες παρόμοιων εγκλημάτων και μάλιστα όχι πολύ μακριά μας. Άλλωστε, όπως είχε γράψει και ο George Santayana: «Όσοι δεν θυμούνται το παρελθόν, είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν».
Εμείς όμως θυμόμαστε! Θυμόμαστε και διεκδικούμε! Γιατί είμαστε εδώ και τιμούμε την μνήμη, ακόμα κι αν μας χωρίζουν 100 χρόνια από τα γεγονότα και χιλιόμετρα από την πατρίδα. Οι γενοκτόνοι δεν τα κατάφεραν!
Ανθούμε και φέρουμε κι άλλο! Συστρατευόμαστε με όλους όσοι σέβονται τις αξίες του Ανθρωπισμού για να επιτύχουμε την αναγνώριση του απεχθέστερου Εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας διεθνώς. Και θα την επιτύχουμε! Ένας αιώνας δεν είναι αρκετός για να σβηστεί το έγκλημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία. Για την ακρίβεια, κανένα χρονικό όριο δεν είναι αρκετό για να σβηστεί μια Γενοκτονία. Εμείς, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι ο θύτης να αναγνωρίσει το Έγκλημα που διέπραξε και να προβεί στην επανόρθωσή του.
Για τους προηγούμενους και για τους επόμενους…
Για αυτούς που χάθηκαν και για αυτούς που θα έρθουν…
Μέχρι την τελική νίκη!
Περισσότερο φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στο άλμπουμ μας στο Facebook: