ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρουσίαση για την Γενοκτονία στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών

Παρουσίαση για την Γενοκτονία στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών

Την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, η Ε.Πο.Ν.Α. βρέθηκε στον ιστορικό χώρο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας & Γενναδίου 8, Αθήνα), έπειτα από πρόσκληση που της απευθύνθηκε και μίλησε στους παρευρισκομένους για την Γενοκτονία των προγόνων μας.

Η εκδήλωση διαρθρώθηκε σε 3 σκέλη, ήτοι ομιλίες από τον κ. Κορίδη Ιωάννη, δημοσιογράφο και μέλος της ΕΣΗΕΑ με πλούσια επαγγελματική δράση σε πολλά αθηναϊκά πρακτορεία και διακεκριμένο συγγραφέα, καθώς και την κα Βραχοπούλου Λίζα, με εξίσου πλούσιο συγγραφικό έργο και διατριβές στον τομέα της φιλολογίας και των θεατρικών σπουδών, ενώ ενδιάμεσα των προαναφερθεισών ομιλιών έλαβε χώρα η παρουσίαση της Ένωσης. Στην έναρξή της αφιερωματικής αυτής εκδήλωσης για τον Πόντο και την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Γενοκτονία των προγόνων μας, μέλη του χορευτικού του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» απέδωσαν ορισμένους παραδοσιακούς χορούς της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Στην ομιλία μας επικεντρωθήκαμε, ως συνήθως, στη λεπτομερή παράθεση του ιστορικού της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, του τραγικού αυτού ιστορικού γεγονότος που έμελλε να αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η παρουσίαση ήταν διαδραστική, καθώς την ανάγνωση των κειμένων, συνόδευσε προβολή οπτικοακουστικού υλικού που έχει επιμεληθεί η Ένωση όλα αυτά τα χρόνια. Εκτενής αναφορά υπήρξε και στον άνθρωπο που επινόησε τον όρο «Γενοκτονία», τον Raphael Lemkin, και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την “σύλληψη”, με το έναυσμα να είναι η δίκη του Αρμένιου Soghomon Tehlirian μετά τη δολοφονία του Talaat Pasha, ενός εκ των πρωτεργατών του Κινήματος «Ένωσις και Πρόοδος» και της Τριάδας Γενοκτονιών (Αρμενίων, Ασσυρίων, Ελλήνων).

Ευχαριστούμε ολόθερμα τους διοργανωτές για την πρόσκληση που μας απηύθυναν, και ιδιαιτέρως την κα Βραχοπούλου που επικοινώνησε με θέρμη μαζί μας από την πρώτη στιγμή προκειμένου να γίνει τελεσφορήσει αυτή η σημαντική πρωτοβουλία. Ήταν η τελευταία μας ενημέρωση για το 2019, τη συμβολική αυτή χρονιά για τους απανταχού Έλληνες του Πόντου, και είμαστε ευτυχείς που έγινε σε ένα χώρο τέτοιας σπουδαιότητας, όπως η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, στον οποίο -μεταξύ άλλων- έχουν προεδρεύσει θρυλικές μορφές των Ελληνικών Γραμμάτων, όπως οι Ν. Καζαντζάκης, Άγγ. Σικελιανός και Ν. Βέης, ενώ ιδρυτικά της μέλη έχουν υπάρξει -πέραν του Ν. Καζαντζάκη- οι Κ. Παλαμάς, Κ. Βάρναλης, Γ. Δροσίνης, Στρ. Μυριβήλης, Φ. Κόντογλου, Γ. Θεοτοκάς και άλλοι.

Όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει, παρότι το 2019 και κατ’ επέκταση ο συμβολισμός των 100 χρόνων πέρασαν στην ιστορία προ ολίγων ημερών, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα επαναπαυθούμε στις έως τώρα δράσεις μας. Οι ενημερώσεις που υλοποιήσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους απέφεραν νέους φίλους και συνοδοιπόρους στον αγώνα που δίνουμε για την διάδοση του ζητήματος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και, ακόμα περισσότερο, μας έδωσαν την ευκαιρία να μεταδώσουμε τις γνώσεις αυτές σε μικρούς μαθητές από διάφορα σχολεία της Αττικής. Αυτός είναι ο ορισμός της επένδυσης και σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε να επενδύουμε στο μέλλον της χώρας μας.

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Ε.Πο.Ν.Α.: Αντάμωμαν 2022 (Trailer)

Μουσικό Αφιέρωμα | Σωκράτης Ξαντινίδης | Νίκος Σοφιανίδης

Στο Facebook