ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

2014

25/01/2014: Η Ένωση επισκέπτεται το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρακολουθώντας τη «Διαδραστική εικονική περιήγηση στην αρχαία Μίλητο» καθώς και την έκθεση για τον Leonardo da Vinci.

30/01/2014: Επίσκεψη των μελών της Ένωσης στο αναρρωτήριο Πεντέλης (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.), όπου οικειοθελώς τα μέλη της Ένωσης συμμετείχαν, αυτή τη φορά σε εργασίες για τις ανάγκες λειτουργίας του αναρρωτηρίου(επιδιορθώσεις, βάψιμο, κλπ).

09/02/2014: Η Ένωση σε συνεργασία με τον σύλλογο Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης» πραγματοποίησε την 6η αιμοδοσία στον χώρο του συλλόγου. Σημαντική η παρουσία των κατοίκων του Λαυρίου και μελών της Ένωσης που έδωσαν το παρόν και συνέβαλαν στο κοινωνικό αυτό έργο που πραγματοποιεί η Ε.ΠΟ.Ν.Α. τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία.

28/02/2014: Η Ένωση διοργάνωσε συναυλία, στο δημοτικό κινηματογράφο Καλλιθέας «Καλυψώ», με τίτλο «Ρωμαίικα-Επιστροφή στην Ιθάκη», και στόχο την ανάδειξη της πανάρχαιας αυτής διαλέκτου (Ρωμαίικα – Ποντιακά) της πλησιέστερης στην αρχαία Ελληνική γλώσσα και προστατευμένη από την UNESCO, αλλά και του πλούτου της ποντιακής μουσικής και την εξέλιξη αυτής τόσο στον σημερινό Πόντο όσο και στην μητροπολιτική Ελλάδα.  Στο μουσικό αυτό ταξίδι στην «Ιθάκη» μας, μας οδήγησαν ο Ελληνόφωνος μουσικός Apolas Lermi, γεννημένος στην Τραπεζούντα και κάτοικος αυτή τη στιγμή της Κωνσταντινούπολης και ο Δημήτρης Καρασσαβίδης γεννημένος στο Καζακστάν και κάτοικος αυτή τη στιγμή της Αθήνας, θυμίζοντάς μας τη σημερινή παρουσία των «Ρωμαίικων» στα χώματα που μιλιόταν για αιώνες, δηλαδή τον ιστορικό μας Πόντο. Συνοδοιπόροι του ταξιδιού το γνωστό συγκρότημα «Αργατεία» από τη Θεσσαλονίκη αλλά και ο Ευξείνιος Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος, που έκαναν το σύνολο των καλλιτεχνών να ξεπεράσει τους είκοσι σε αριθμό.

11-19/05/2014: Την Κυριακή 11 Μαΐου η Ένωση έστησε στην πλατείας Περσεφόνης εκθεσιακό περίπτερο, όπου οι επισκέπτες του είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν το λαό μας. Στο περίπτερο βρισκόταν αναρτημένο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αφορούσε τη Γενοκτονία, ενώ στον χώρο ακούγονταν δημώδη άσματα του Πόντου. Ακόμα, προς πληροφόρηση του κοινού διανέμονταν ενημερωτικά φυλλάδια για τη συντελεσθείσα Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σε δύο γλώσσες (Ελληνικά – Αγγλικά) και μαζί διδόταν δωρεάν και ένα dvd διάρκειας 15 λεπτών με εικόνες και βίντεο που αναφέρονταν στα ματωμένα γεγονότα των χρόνων της Γενοκτονίας. Καθημερινά τα απογεύματα, και για 7 μέρες, γινόταν προβολή ταινιών μικρού μήκους με αναφορά στα Γενοκτόνα χρόνια. Την Κυριακή 18 Μαΐου και ώρα 18.00 έγινε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του περιπτέρου, εις μνήμην των 353.000 ψυχών που θυσιάστηκαν στο όνομα της εθνοκάθαρσης που επιχείρησαν οι Νεότουρκοι. Ακολούθησαν απαγγελίες κειμένων, αναγνώσεις μαρτυριών και τραγούδια με θέμα τη Γενοκτονία ερμηνευμένα από μέλη της Ένωσης. Στη συνέχεια, η σχολή λύρας του Δημήτρη Καρασαββίδη παρουσίασε μουσικό πρόγραμμα σχετικό με τη Γενοκτονία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα μέλη της Ένωσης παρέμειναν στον χώρο του περιπτέρου, όπου είχε προγραμματισθεί να γίνει προβολή ταινιών με θέμα την Γενοκτονία. Μία από αυτές, το «Ravished Armenia» μια ταινία ντοκουμέντο, η οποία γυρίσθηκε μόλις το 1919 και πραγματεύεται τη Γενοκτονία που είχε τον ίδιο θύτη αλλά διαφορετικό θύμα, τους Αρμενίους. Πρόκειται για ταινία βωβού κινηματογράφου που προβλήθηκε εκείνα τα χρόνια σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής. Στη συνέχεια, ακολούθησαν παρουσιάσεις κειμένων από μέλη της Ένωσης που περιλάμβαναν βιογραφικά και σύντομη παρουσίαση του έργου των Raphael Lemkin, Gregory Stanton. Τέλος, νέοι της Ένωσης απέδωσαν τραγούδια με θέμα τη Γενοκτονία μέχρι το πρωί σε μια συμβολική «ολονυχτία» αφιερωμένη στα γενοκτονημένα θύματά μας.

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Αντάμωμαν 2018+ || Γιώργος Ιωαννίδης | Πόλιος Παπαγιαννίδης | Γιώργος Σοφιανίδης

Νίκος Μιχαηλίδης | Το τουρκικό πρόβλημα στον 21ο αιώνα

Στο Facebook