ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

2013

05/02/2013: Η Ένωση συνέταξε ψήφισμα αναγνώρισης για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων, με το οποίο θέλησε να υπογραμμίσει την υποστήριξή της στον αγώνα της Ασσυριακής κοινότητας για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας της από το οθωμανικό, νεοτουρκικό και κεμαλικό καθεστώς, δείχνοντας έτσι ότι η σημερινή Τουρκία ως διάδοχο κράτος σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με τον τρόπο αυτό παρότρυνε και άλλα σωματεία – μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος να κάνουν το ίδιο με σκοπό να ενσωματώσουν το αίτημα αυτό στα Ποντιακά αιτήματα διεθνώς αλλά αδιαμφισβήτητα και στη χώρα μας.

10/03/2013: Η Ένωση πραγματοποίησε την 5η αιμοδοσία στον χώρο της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου, μέλη της και μέλη της Ε.ΠΟ.Ν.Α. έδωσαν το παρόν και συνέβαλαν στο κοινωνικό αυτό έργο που πραγματοποιεί η Ένωση τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία.

15/03/2013: Η Ένωση θέλοντας να προσθέσει μια μικρή ψηφίδα στις ιστορικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία πραγματοποίησε επίσκεψη στην Πρεσβεία της Ρωσίας σε συνδυασμό με τη δωρεά τεσσάρων τόμων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατά την περίοδο 1916-1623 (τριών τόμων με ελληνικά και διεθνή έγγραφα και ενός με επίσημα Ρωσικά ντοκουμέντα στην πρωτότυπη γλώσσα). Στην ολιγόλεπτη επίσκεψη όπου παραβρέθηκε ο Επικεφαλής Διπλωματικός Σύμβουλος Eygeny Yurkov και δύο ακόμα μέλη της Ρωσικής Πρεσβείας, συζητήθηκε η Εθνική επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους που τιμάται στις 19 Μαΐου και οι ιστορικές ημερομηνίες των χρόνων 1916-1923.

21/04/2013: Σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού, η Ένωση εκμεταλλευόμενη την παρουσία του Dr. Panayoti Diamanti στη χώρα μας προχώρησε σε συνδιοργάνωση σεμιναρίου με θέμα τη Γενοκτονία και κεντρικό ομιλητή τον Ελληνοαυστραλό ιστορικό (συντονιστή σπουδών Γενοκτονίας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σύδνεϋ και διδάσκει ανώτερη δευτεροβάθμια ιστορία στο Κολέγιο του Αγίου Ιγνατίου, Riverview). Όσοι παρευρέθησαν στο σεμινάριο ενημερώθηκαν επίσης για τις προσπάθειες που γίνονται στην Αυστραλία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από όλη την Χώρα – Ήπειρο αλλά και την εισαγωγή της Γενοκτονίας στα βιβλία ιστορίας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Αυστραλίας.

12-19/05/2013: Η Ένωση έπειτα από άδεια που εξασφάλισε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων από τον Δήμο Αθηναίων, έστησε για οχτώ ημέρες, δύο περίπτερα στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος (εκ των οποίων το ένα λειτουργούσε ως εκθεσιακός χώρος και το άλλο ως αποθηκευτικός χώρος), όπου παρέδιδε «μαθήματα ιστορίας» με φωτογραφικό και γραπτό υλικό, για τον Πόντο, την ιστορία, τα μνημεία, τις προσωπικότητες και (το μεγαλύτερο κομμάτι) για την Γενοκτονία. Ταυτόχρονα ακούγονταν ακριτικά και Γενοκτόνα τραγούδια ενώ προβάλλονταν και ταινίες μικρού μήκους με εικόνες και βίντεο που αναφέρονται στα Γενοκτόνα χρόνια. Σάββατο βράδυ 18 Μαΐου προς το ξημέρωμα της 19ης Μαΐου πραγματοποιήθηκε ολονυχτία, στον χώρο των περιπτέρων υπό το φως των κεριών, για τις ψυχές που χάθηκαν. Κατά τη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε η ταινία «Περιμένοντας τα σύννεφα» του Γεώργιου Ανδρεάδη, γυρισμένη στον Πόντο αλλά και η ταινία «Ravished Armenia», γυρισμένη το 1919 με θέμα τη Γενοκτονία των Αρμενίων και πρωταγωνίστρια την Aurora Mardiganian η οποία επέζησε των γεγονότων. Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση από τους νέους του έργου αλλά και το βιογραφικό των Soghomon Tehlirian, Raphael Lemkin, Gregory Stanton καθώς και απαγγελίες, αναγνώσεις κειμένων και μαρτυριών. Νέοι της Ένωσης απέδωσαν ακριτικά και δημώδη άσματα του Πόντου, με θέμα τη Γενοκτονία μέχρι το πρωί. Την Κυριακή 19/05 το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και τρισάγιο υπέρ των θυμάτων της Γενοκτονίας στον ιερό ναό Παναγίας Παντάνασσας στο Μοναστηράκι, όπου μοιράστηκαν κόλλυβα στους παρευρισκόμενους. Στα περίπτερα μοιράστηκαν 10.000 DVD (διάρκειας 15 λεπτών με εικόνες και βίντεο που αναφέρονται στα Γενοκτόνα χρόνια), 10.000 ενημερωτικά φυλλάδια προγράμματα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τη συντελεσθείσα Γενοκτονία σε δύο γλώσσες (Ελληνικά-Αγγλικά), τα οποία είχαν τεράστια ανταπόκριση.

19/05/2013: Συμμετοχή στην οργανωτική επιτροπή για τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, όπου για 3η συνεχόμενη φορά ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων καταφέρνει να υλοποιήσει το αίτημα της επιτροπής να ντυθεί η προεδρική φρουρά με την ποντιακή παραδοσιακή ενδυμασία. Συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας προς την Τούρκικη πρεσβεία.

26/05/2013: Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ένωση σχετικά με την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, διοργάνωσε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, με κεντρικό θέμα: «Αρμένιοι-Ασσύριοι-Έλληνες: Η τριάδα γενοκτονιών» με διακεκριμένους ομιλητές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού όπως: ο καθ. Μάριος Ευρυβιάδης, ο καθ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης και ο Νίκος Λυγερός. Η εκδήλωση αυτή έγινε με την ευγενική στήριξη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από την Αρμενική Επιτροπή Ελλάδος και την Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων καθώς και εκπρόσωποι πρεσβειών στην Ελλάδα.

13/07/2013: Beach Party στο Λαύριο διοργάνωσε η Ένωση για να διασκεδάσουν τα μέλη της στην παραλία «Πούντα Ζέζα» στο Λαύριο. Με φαγητό, ποτό, λύρα και διάθεση ανεβασμένη στα ύψη τα μέλη που παρευρέθησαν απόλαυσαν το μπάνιο τους στην κατάμεστη από κόσμο παραλία. Στη συνέχεια μέρος είχαν τα παιχνίδια στη παραλία όπως beach volley αλλά και beach football (με τους άντρες της Ένωσης). Η κορύφωση της ημέρας βέβαια ήταν το μουχαπέτ που έλαβε χώρα με φωτιά στη παραλία, κρασί, τσίπουρο και παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια στους ήχους της λύρας.

09-11/08/2013: Συμμετοχή μελών της Ένωσης στην 9η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα.

28/09/2013: Γλέντι-παρακάθ’ της Ένωσης στο χώρο της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Γιώργο Στεφανίδη, Λάμπη Παυλίδη, Ευκλείδη Παυλίδη, Ηλία Πετρόπουλο και του μέλους μας Σεραφείμ Μαρμαρίδη. Τα μέλη και φίλοι της Ένωσης, αλλά και όσοι παρευρέθηκαν, διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες παρέα με τσίπουρο, ποντιακά εδέσματα και φυσικά τους ήχους της Ποντιακής λύρας.

09/10/2013: Η Ένωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων της σχολής Αρμενοπαίδων Κυανού Σταυρού, παρουσίασε το βιβλίο του Νίκου Λυγερού, «Η Φωτεινή και ο Δράκος» στου οποίου την έκδοση συμμετείχε ενεργά. Η αίθουσα στο αρμενικό σχολείο ήταν κατάμεστη και ο κόσμος έμεινε ενθουσιασμένος από την παρουσίαση που έκανε ο συγγραφέας, ο οποίος έδειξε σε Αρμένιους και Πόντιους πως ένα κείμενο που έχει θέμα την γενοκτονία μπορεί να μετατραπεί σε αντικείμενο (βιβλίο) για το υποκείμενο (παιδιά) και να του αλλάξει τον τρόπο σκέψης κάνοντας ένα μάθημα ζωής (Ήταν η 1η συνδιοργάνωση της Ένωσης με Αρμενικό φορέα).

22/11/2013: Αντάμωμαν 2013. Ετήσιος χορός της Ένωσης, στην αίθουσα ΚΥΒΕ του Δήμου Περιστερίου. Καλλιτεχνικό αφιέρωμα σε Παντελή Σεβαστίδη & Ιωάννη Τσορτανίδη με προβολή ειδικού αφιερώματος με οπτικοακουστικά μέσα και παράλληλα δωρεάν διανομή σε όλους τους παρευρισκόμενους CD με ακυκλοφόρητες δημιουργίες των δύο καλλιτεχνών, επιμέλειας και παραγωγής της Ένωσης. Μουσικό αφιέρωμα με συγκλονιστική απόδοση από τον Δημήτρη Πιπερίδη με παρουσίαση γνωστών τραγουδιών των Παντελή Σεβαστίδη και Ιωάννη Τσορτανίδη. Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες της βραδιάς ήταν ο Στάθης Πορφυρίδης (τραγούδι), Πόλης Εφραιμίδης (τραγούδι), Γιάννης Πολυχρονίδης (νταούλι) και τα μέλη μας Σεραφείμ Μαρμαρίδης (λύρα), Νίκος Χατζηδαυιτίδης (νταούλι), Δημήτρης Μαυρίδης (τραγούδι-λύρα), Χρήστος Μαυρίδης (νταούλι) και Κωνσταντίνος Φουλίδης (πλήκτρα). Τα ορεκτικά ήταν σπιτικά και επιμελήθηκαν τα μέλη της Ένωσης ενώ το 10% των εσόδων του χορού δόθηκε στο Αναρρωτήριο Πεντέλης (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.). Κατά τη διάρκεια της βραδιάς συλλέχθηκαν υπογραφές για ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τα Καναδικό κοινοβούλιο (μια ενέργεια του βουλευτή Jim Karygiannis).

11/12/2013: Επίσκεψη των μελών της Ένωσης στο αναρρωτήριο Πεντέλης (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.), όπου δόθηκε το 10% των εσόδων της βραδιάς σε γραφική ύλη και ραφιών για ντουλάπες από τα μέλη της Ένωσης.

21-22/12/2013: Μέλη της Ένωσης συμμετείχαν στο 1ο Συνέδριο Νέων που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με θέμα «Δημοκρατία και κοινοβουλευτισμός».

21-22/12/2013: Η Ένωση συμμετείχε στη διημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων σε συνεργασία με την εφημερίδα «Ινφογνόμων» στο ξενοδοχείο «Hilton». Έγινε έκθεση των θεματικών banner με ελληνικά και ξένα ντοκουμέντα που χρησιμοποιεί η Ένωση στα περίπτερα ενόψει της 19ης Μαΐου. Έντονη υπήρξε η παρουσία μελών της Ένωσης στις ομιλίες που έλαβαν χώρα.

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Δικαίωμα Στη Μνήμη | The Crime Of Crimes || E.Πo.N.A.

Νίκος Μιχαηλίδης | Το τουρκικό πρόβλημα στον 21ο αιώνα

Στο Facebook