ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

2011

04/01/2011: Η Ένωση θέλοντας να ενισχύσει την ομαδικότητα, τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη, αξίες που υπήρχαν έντονα στα πρώτα σωματεία που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα από πόντιους πρόσφυγες, ξεκίνησε την συνεργασία με το νοσοκομείο Άγιος Σάββας για τη δημιουργία τράπεζας αίματος.

24/02/2011: Τσικνοπέμπτη στην Ένωση Ποντίων Πειραιώς και ετοιμασίες ποντιακών εδεσμάτων από τα μέλη μας για το Αντάμωμαν 2011 την επόμενη μέρα. Γλέντι – παρακάθ’ με Σεραφείμ Μαρμαρίδη στο τραγούδι και το αγγείο, Δημήτρη Κοσμίδη και Γιάννη Πουτσίκη στη λύρα, Βασίλη Καρυοφυλλίδη στο αγγείο και Παναγιώτη Κοπαλίδη, Κώστα Αθανασίου, Σταματίδη Παύλο και Γιάννη Παπαδόπουλο στο νταούλι.

25/02/2011: Αντάμωμαν 2011. Ετήσιος χορός της Ένωσης, στο κέντρο «Κορτσόπον». Καλλιτεχνικό αφιέρωμα σε Γώγο Πετρίδη & Χρύσανθο Θεοδωρίδη με προβολή ειδικού αφιερώματος με οπτικοακουστικά μέσα και παράλληλα δωρεάν διανομή σε όλους τους παρευρισκόμενους CD με ακυκλοφόρητες δημιουργίες των 2 καλλιτεχνών, επιμέλειας και παραγωγής της Ένωσης. Μουσικό αφιέρωμα 10 λεπτών με συγκλονιστική απόδοση από τους Γιάννη Κουρτίδη, Γιώργο Στεφανίδη και στη λύρα Δημήτρη Πιπερίδη με παρουσίαση γνωστών τραγουδιών των Γώγου και Χρύσανθου. Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες ήταν οι Παναγιώτης Κοπαλίδης και Κώστας Γεωργιάδης (νταούλι) και τα μέλη μας Σεραφείμ Μαρμαρίδης (λύρα, τραγούδι, αγγείο), Μίλτος Κυριλλίδης (τραγούδι), Δημήτρης Κοσμίδης (λύρα). Τη βραδιά ήταν προγραμματισμένο να τιμήσει και ο (παππούς 2ης γενιάς) Ισαάκ Τιλικίδης προκειμένου να μας μεταφέρει βιώματα και παραδοσιακά ακούσματα ποντιακής μουσικής, αλλά λόγω προβλήματος υγείας του αδερφού του δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί. Η Ένωση στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού έργου της δώρισε το 10% των εσόδων του χορού στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «Πίστη».

13/03/2011: 1η Αιμοδοσία στην αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου Άγιου Σάββα. Δημιουργία ενημερωτικού βίντεο για την αιμοδοσία από την ειδική ομάδα της Ένωσης.

03/04/2011: 1η παρουσίαση θεατρικής παράστασης σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Ποντίων Πειραιώς, του έργου: «Τη χωρίονος το παληκάρ» σε σενάριο, σκηνοθεσία Γιάννη Κοσμίδη, στην αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς. Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Πέτρος Σεϊτόπουλος, Αλεξάνδρα Τριανταφυλλίδου, Πέτρος Κοπαλίδης, Ειρήνη Λαζαρίδου, Νίκος Κοπαλίδης και Αναστασία Σαχσανίδου.

06-19/05/2011: Προβολή των εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου της Ε.ΠΟ.Ν.Α. αλλά και των κεντρικών πανελλαδικών εκδηλώσεων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στον μεγαλύτερο πίνακα ανακοινώσεων της Αττικής, το Μετρό. Νοικιάζοντας ένα συρμό του Μετρό για 14 μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες από τη διεύθυνση της Αττικό Μετρό, 2.000.000 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τις εκδηλώσεις μνήμης και κυρίως για την 19η Μαΐου.

14/05/2011: Μέλη της Ένωσης δημιούργησαν αφιλοκερδώς τη μακέτα της πανελλαδικής αφίσας και του προγράμματος των εκδηλώσεων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθώς και του τηλεοπτικού σποτ προβολής των πανελλαδικών εκδηλώσεων της Π.Ο.Ε. για την μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, έπειτα από πρόταση και εν συνεχεία έγκριση της Π.Ο.Ε. Συμβολή της Ένωσης στην κοινή αφίσα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη και της Π.Ο.Ε. στις εκδηλώσεις μνήμης.

14/05/2011: Παρουσίαση ταινίας μικρού μήκους με θέμα την Γενοκτονία σε εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης όπου και τιμήθηκε η Ε.ΠΟ.Ν.Α. για την πρωτοβουλία και συνεχή προσπάθειά της, στη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας.

16-19/05/2011: Η Ένωση έπειτα από άδεια που εξασφάλισε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων από τον Δήμο Αθηναίων, έστησε για τέσσερις μέρες, δύο περίπτερα στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος, παραδίδοντας «μαθήματα ιστορίας» με φωτογραφικό και γραπτό υλικό, για τον Πόντο, την ιστορία, τα μνημεία, τις προσωπικότητες και (το μεγαλύτερο κομμάτι) για την Γενοκτονία. Ταυτόχρονα ακούγονταν ακριτικά και Γενοκτόνα τραγούδια και προβάλλονταν ταινίες για την Γενοκτονία. Τετάρτη 18/05 το απόγευμα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας και μοιράστηκαν κόλλυβα στους παρευρισκόμενους. Ακολούθησε παρουσίαση ακουστικού ντοκουμέντου μαρτυρίας της Κερεκής Σειτανίδου – Αβραμίδου 1ης γενιάς και ,ομιλία από την νομικό Κατερίνα Παναγιωτοπούλου με θέμα: «Οι μαρτυρικές μορφές του Πόντου». Στη συνέχεια ο καλλιτέχνης και μαθητής του Γιώργου Αμαραντίδη, Ηλίας Υφαντίδης τραγούδησε μοιρολόγια και τραγούδια Γενοκτονίας. Ακούστηκε ηχητικό ντοκουμέντο από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, εκτέλεση του τραγουδιού «Ευκλείδης» από τον δημιουργό του, τον Τσορτανίδη. Τετάρτη προς Πέμπτη, η Ένωση συμμετείχε στην ολονυχτία που πραγματοποιήθηκε για 1η φορά από την Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στον χώρο των περιπτέρων υπό το φως των κεριών, με νέους να τραγουδούν ακριτικά και δημώδη άσματα του Πόντου μέχρι το πρωί. Στα περίπτερα μοιράστηκαν 15.000 DVD και 15.000 φυλλάδια της Ε.ΠΟ.Ν.Α. και 4.000 προγράμματα της Π.Ο.Ε. για την Γενοκτονία τα οποία με τεράστια ανταπόκριση και επιτυχία, εξαντλήθηκαν σε τέσσερις μέρες.

19/05/2011: Συμμετοχή στην οργανωτική επιτροπή για τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, όπου για 1η φορά ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων καταφέρνει να υλοποιήσει το αίτημα της επιτροπής να ντύσει την προεδρική φρουρά με την ποντιακή παραδοσιακή ενδυμασία. Συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας προς την Τούρκικη πρεσβεία.

18/06/2011: Συμμετοχή στο «2ο Παμποντιακό Λάλεμαν Παρχαρομάνας» από τον Σύλλογο Ποντίων Περάματος, με παρουσίαση έκθεσης βιβλίων.

24/06/2011: Γλέντι – παρακάθ’ στο εστιατόριο «Αίγλη Φωτός» στον Πειραιά με τους καλλιτέχνες: Γιώργο Στεφανίδη, Σεραφείμ Μαρμαρίδη, Μίλτο Κυριλλίδη, Δημήτρη Μαυρίδη και Νίκο Χατζηδαυιτίδη.

01-03/07/2011: Εκδρομή στην Αετοράχη Ελασσόνας. 01/07 Γλέντι μέχρι το ξημέρωμα. 02/07 Παρακάθ’ στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου της Αετοράχης με το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου.

07/07/2011: Beach Party σε παραλία στο Καβούρι διοργάνωσε η Ένωση για να διασκεδάσουν τα μέλη της. Σε συνδυασμό με φαγητό, ποτό, λύρα και διάθεση ανεβασμένη στα ύψη απόλαυσαν το μπάνιο τους στην παραλία τα μέλη της Ένωσης που παρευρέθησαν. Στη συνέχεια μέρος είχαν τα παιχνίδια στη παραλία όπως beach volley αλλά και beach football (με τους άντρες της Ένωσης). Η κορύφωση της ημέρας βέβαια ήταν το παρακάθ’ που έλαβε χώρα με φωτιά στη παραλία, κρασί, τσίπουρο και παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια στους ήχους της λύρας.

Σεπτέμβριος 2011: Δημιουργία Θεατρικής Ομάδας και αγορά επαγγελματικών σκηνικών Θεάτρου. Ξεκινούν πρόβες για θεατρική παράσταση υπό τις οδηγίες του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Γιάννη Κοσμίδη.

21/10/2011: Γλέντι – παρακάθ’ στον Ασπρόπυργο με τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής με τους Μίλτο Κυριλλίδη, Γιάννη Φωτιάδη.

23/10/2011: 2η Αιμοδοσία στην αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου Άγιου Σάββα.

Οκτώβριος 2011: Δημιουργία Κινηματογραφικής Ομάδας με την δημιουργία διαφημιστικού ολιγόλεπτου βίντεο για τον ετήσιο χορό μας «Αντάμωμαν 2011».

19/11/2011: Αντάμωμαν 2011. Ετήσιος χορός της Ένωσης, στην αίθουσα του Συλλόγου «Αργοναύτες Κομνηνοί». Καλλιτεχνικό αφιέρωμα σε Χριστόφορο Χριστοφορίδη (Στοφόρον) – Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη με προβολή ειδικού αφιερώματος με οπτικοακουστικά μέσα και παράλληλα δωρεάν διανομή σε όλους τους παρευρισκομένους CD με ακυκλοφόρητες δημιουργίες των δύο καλλιτεχνών, επιμέλειας και παραγωγής της Ένωσης. Μουσικό αφιέρωμα 10’ λεπτών με συγκλονιστική απόδοση από τους Γιώργο Αμαραντίδη (επίτιμος καλεσμένος), Γιώτη Γαβριηλίδη, Αλέξη Παρχαρίδη και στη λύρα Δημήτρη Πιπερίδη με παρουσίαση γνωστών τραγούδιων των Στοφόρου και Γιωργούλη. Οι υπόλοιποι καλλιτέχνες της βραδιάς ήταν ο Κώστας Ζώης (νταούλι) και τα μέλη μας Σεραφείμ Μαρμαρίδης (λύρα, τραγούδι, αγγείο), Νίκος Χατζηδαυιτίδης (νταούλι), Χρήστος Μαυρίδης (νταούλι) και ο Κώστας Φουλίδης (πλήκτρα). Τα φαγητά ήταν σπιτικά και επιμελήθηκαν τα μέλη της Ένωσης ενώ το 10% των εσόδων του χορού δόθηκε και πάλι στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «Πίστη».

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Μουσική συναυλία «Εἰς μνήμην» | Γιώργος Δημητριάδης | Ανέστης Ιωακειμίδης | Γιάννης Ταϊλαχίδης

Τεόνα Μπερίτζε | Οι Έλληνες του Πόντου στην περιοχή της Ατζάριας

Στο Facebook