ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενημερωτικά Περίπτερα Ε.Πο.Ν.Α. – 19η Μαΐου 2023

Ενημερωτικά Περίπτερα Ε.Πο.Ν.Α. – 19η Μαΐου 2023

Αγαπητά μέλη και φίλοι της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής,

Με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό σάς γνωστοποιούμε πως, και φέτος, δίνουμε δυναμικά το «παρών» στην καρδιά της Αθήνας, την Πλατεία Συντάγματος, όπου θα μπορείτε να βρείτε το Ενημερωτικό Περίπτερο της Ε.Πο.Ν.Α. μαζί με όλο το υλικό που διαθέτει. Κατόπιν εξασφάλισης της σχετικής άδειας από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) και τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος & Νήσων (Σ.Πο.Σ. Ν.Ε.&Ν.), το Περίπτερο θα βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος από την Κυριακή 14 Μαΐου έως και την Παρασκευή 19 Μαΐου και ώρες 08:00 – 00:00.

Για την διοργάνωση και υλοποίηση των Εκδηλώσεων Μνήμης, η Ε.Πο.Ν.Α. συνεργάζεται με την Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Σ.Ε.Ν.), την Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας (Π.Ε.Ν.) Νοτίου Ελλάδος & Νήσων και τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών του Νομού Αττικής (Σ.Π.Φ.Ν.Α.). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, καταδεικνύεται η σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ της νεολαίας για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, δηλαδή τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων.

Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε, επίσης, να ευχαριστήσουμε θερμά την Αρμενική Νεολαία Ελλάδος για την ευγενή παραχώρηση του Εκθεσιακού της Περιπτέρου για τη φετινή χρονιά. Όπως γνωρίζετε, η κατασκευή του Περιπτέρου της Ένωσης υπέστη πέρυσι σοβαρές υλικές ζημιές λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών και, συνεπώς, κατέστη αδύνατο να χρησιμοποιηθεί φέτος. Η Ε.Πο.Ν.Α. βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση του νέου «σπιτιού» της, έχοντας πραγματοποιήσει εκτενή έρευνα και συντόμως θα σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις. Την τρέχουσα χρονιά, το ζήτημα της στέγασής μας λύθηκε με την προθυμία της Αρμενικής Νεολαίας να μας δανείσει τη δική της κατασκευή, αποδεικνύοντας, και σε αυτή την περίπτωση, πόσο σημαντική και αναγκαία είναι η αλληλοβοήθεια και η συμπαράσταση μεταξύ μας και γι’ αυτό το λόγο, δηλώνουμε πάλι την ευγνωμοσύνη μας.

Όπως κάθε χρονιά, στο Περίπτερο θα υπάρχει υλικό, το οποίο αποτελείται από φωτογραφίες, μαρτυρίες και ντοκουμέντα αναφορικά με τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής (Πόντου, Ιωνίας και Ανατολικής Θράκης), που στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τον περασμένο αιώνα και αποτελούν μελανή σελίδα στην ιστορία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής και, συνεπώς, και των προγόνων μας, των Ελλήνων του Πόντου.

Φυσικά, στα Περίπτερα θα παρουσιαστούν διάφορα δρώμενα, μουσικά και μη, συμπεριλαμβανομένης και της προβολής ταινιών και βίντεο, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα των Εκδηλώσεων Μνήμης, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. Οι εν λόγω εκδηλώσεις κορυφώνονται την Παρασκευή 19 Μαΐου, που είναι η Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οπότε και θα γίνει Επιμνημόσυνη Δέηση για τις 353.000 ψυχές των γενοκτονημένων προγόνων μας. Στη συνέχεια, θα βρεθούμε όλοι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στην Κεντρική Εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, την οποία θα διαδεχθεί η καθιερωμένη ειρηνική πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία. Παράλληλα, αντίστοιχες Εκδηλώσεις Μνήμης θα λάβουν χώρα και στη Θεσσαλονίκη, βάσει προγράμματος που θα καθοριστεί από την Ομοσπονδία μας και την Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της.

Επιπρόσθετα, σας ενημερώνουμε πως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ένωσης, θα προβάλλεται διαδικτυακό υλικό, όπως ομιλίες, βίντεο, μουσικά προγράμματα κ.ά., τα οποία παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο, φέτος έχουμε στην κατοχή μας και δύο νέες ομιλίες, οι οποίες θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 19 Μαΐου και την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, αντίστοιχα. Η πρώτη ομιλία είναι από την Καθηγήτρια Teona Beridze και αναφέρεται στους «Έλληνες του Πόντου στην περιοχή της Ατζάριας της Γεωργίας». Στη δεύτερη ομιλία, η ακτιβίστρια και υποψήφια Διδάκτωρ Uzay Bulut θα κάνει λόγο για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία σε σχέση με τις μειονότητες και την καταπίεση που τους ασκείται, καθώς, επίσης, και το πώς θα επηρεάσουν οι φετινές εκλογές και το αποτέλεσμά τους την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα που υπάρχει στη γείτονα χώρα.

Στη συνέχεια, παρατίθεται το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων Μνήμης της εβδομάδας της 19ης Μαΐου για το Περίπτερο στο Σύνταγμα:

  • Κυριακή 14 Μαΐου 2023

21:00 | Προβολή ταινίας με τίτλο «Ρώτα την Καρδιά σου»

  • Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

20:00 | Μουσικό-αφηγηματικό αφιέρωμα

Τραγούδι – Λύρα: Χρήστος Ναβροζίδης, Γιάννης Ταϊλαχίδης

Νταούλι: Ορφέας Κοσμίδης, Νίκος Κουλαξουζίδης, Νικηφόρος Ιωαννίδης

Ούτι: Αλέξανδρος Μιμίδης

 

  • Τρίτη 16 Μαΐου 2023

21:00  |  «Λογοτεχνία και Γενοκτονία»

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής, βλέπει και παρουσιάζει τη Γενοκτονία υπό το πρίσμα της τέχνης του λόγου, της «μαρτυρικής» λογοτεχνίας.

21:30 | Προβολή βίντεο του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής με τίτλο «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Νοηματική»

  • Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

20:00 | Στρογγυλή Τράπεζα Νεολαίας για το ζήτημα της Γενοκτονίας

Χαιρετισμοί εκπροσώπων Εθνικοτοπικών Φορέων Νεολαίας, καθώς και Αρμενίων και Ασσυρίων, και ανοιχτή συζήτηση για το ζήτημα της Γενοκτονίας

  • Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

21:30 | Μουσικό αφιέρωμα – Ζωντανή μετάδοση μέσω Livemedia

Τραγούδι: Γιώργος Δημητριάδης, Γιάννης Μιχαηλίδης

Λύρα: Δημήτρης Κοσμίδης, Νίκος Σοφιανίδης

Νταούλι: Ορφέας Κοσμίδης

23:00 | «Ξημερώνει 19η Μαΐου» – Ζωντανή μετάδοση μέσω Livemedia

Μετάβαση στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην Πλατεία Αλεξάνδρας (Πειραιάς) και άναμμα κεριών στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας

  • Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

17:00 | Επιμνημόσυνη Δέηση

18:30 | Συγκέντρωση μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – Πορεία προς στην Τουρκική Πρεσβεία

Σας περιμένουμε!

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Αντάμωμαν 2018+ || Γιώργος Ιωαννίδης | Πόλιος Παπαγιαννίδης | Γιώργος Σοφιανίδης

Ε.Πο.Ν.Α.: Αντάμωμαν 2022 (Trailer)

Στο Facebook