ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας

Το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, η Ε.Πο.Ν.Α. βρέθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας και μίλησε στους παρευρισκομένους για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τον Πόντο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Θήβας – Λασθένης ο Θηβαίος», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας, ήτοι την 19η Μαΐου 1919.

Τα μέλη μας (Γιάννης Ραπτόπουλος και Κατερίνα Παναγιωτοπούλου) παρέθεσαν, συνοπτικά, την πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι τους σύγχρονους χρόνους με τη βοήθεια χαρτών και εικόνων που προβάλλονταν σε projector. Ακολούθως, στο κυρίως μέρος της παρουσίασης επικεντρωθήκαμε στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το τραγικό αυτό ιστορικό γεγονός που έμελλε να αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η παρουσίαση ήταν διαδραστική, καθώς την ανάγνωση κειμένων και ποιημάτων από τους Γιώργο Δαβιτίδη, Ελίνα Μυστακίδου, Γιάννη Σεπτούχα και Μελίνα Τσιμαχίδου, συνόδευε προβολή οπτικοακουστικού υλικού που έχει επιμεληθεί η Ένωση από το αρχείο της. Εκτενής αναφορά υπήρξε και στον άνθρωπο που συνέλαβε τον όρο «Γενοκτονία», τον Raphael Lemkin, καθώς και στον Gregory Stanton και την επιστημονική του έρευνα, εξαιτίας της οποίας σήμερα υπάρχει η κατηγοριοποίηση του όρου σε 10 στάδια.
Βεβαίως, από μια τέτοια παρουσίαση δε γινόταν να λείπει η μουσική. Την εκδήλωση μας πλαισίωσε μουσικά ο φίλος του συλλόγου μας, Χρήστος Ναβροζίδης, αποδίδοντας παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου, αλλά και άσματα σχετικά με την Γενοκτονία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με αφορμή την επίσκεψή μας στη Θήβα, ο κόσμος είχε την ευκαιρία για πρώτη φορά να δει από κοντά τα νέα banners της Ένωσης, λίγο πριν αυτά εκτεθούν στην Πλατεία Συντάγματος και συγκεκριμένα, στα ενημερωτικά μας περίπτερα. Στα εν λόγω banners υπάρχουν αναρτημένα ντοκουμέντα σχετικά με την Γενοκτονία των Ελλήνων από τους Τούρκους, όπως καταγράφηκαν από το διεθνή τύπο της περιόδου 1914-1923.

Οι ενημερώσεις που γίνονται για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελούν μια δράση που θέλαμε να πραγματοποιήσουμε πολλά χρόνια, ιδίως σε κοινό που ενδεχομένως να μην έχει επαφή με τον Ποντιακό Ελληνισμό. Το έναυσμα δόθηκε πέρσι το καλοκαίρι, στο Λειβάρτζι Αχαΐας, και έκτοτε, το εγχείρημα αυτό έχει αρχίσει να πραγματοποιείται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα, σε συνεργασία με φορείς και σχολεία. Ευελπιστούμε σε ανάλογη συνέχεια και είμαστε πάντοτε στη διάθεση όλων όσοι προτίθενται να συνεισφέρουν σε αυτήν τη μετάδοση γνώσης. Γιατί η γνώση είναι δύναμη, και προασπίζει την μνήμη μέσω της αλήθειας. Εκδηλώσεις, όπως η συγκεκριμένη, καταπολεμούν τη λήθη και συνεισφέρουν στην αυτογνωσία και της ενσυναίσθηση του λαού μας. Γιατί ο λαός που γνωρίζει το παρελθόν του, ξέρει πως να βαδίσει καλύτερα στο μέλλον του.

Ευχαριστούμε θερμά την «Πρωτοβουλία Πολιτών Θήβας – Λασθένης ο Θηβαίος» για την θερμή υποδοχή!

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook:
Εκδήλωση για τη Γενοκτονία – Συνεδριακό Κέντρο Θήβας (11/05/2019)

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Δικαίωμα Στη Μνήμη | The Crime Of Crimes || E.Πo.N.A.

Μουσική συναυλία «Εἰς μνήμην» | Γιώργος Δημητριάδης | Ανέστης Ιωακειμίδης | Γιάννης Ταϊλαχίδης

Στο Facebook