ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων

Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (Ε.Πο.Ν.Α.), μαζί με την Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Σ.Ε.Ν.) και τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής (Σ.Π.Φ.Ν.Α.), βρέθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων και μίλησε στους παρευρισκομένους για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ημέρα μνήμης της, την 19η Μαΐου 1919. Η παρουσίαση αυτή πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης (22 – 24 Ιουνίου 2019) που διοργάνωσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η εκδήλωση ήταν ένα αποτέλεσμα της συνεργασίας των φορέων νεολαίας της Αττικής. Μαζί με τα κείμενα που ανέγνωσαν τα μέλη τους, σχετικά με την Γενοκτονία καθώς και τους Raphael Lemkin και Gregory Stanton, και την ταυτόχρονη παράθεση εικόνων με τη βοήθεια προβολέα (projector), το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και άλλα πονήματα των δύο συλλόγων (Ε.Πο.Ν.Α. και Σ.Π.Φ.Ν.Α.), ήτοι video μικρής διάρκειας, καθένα εκ των οποίων προσέγγιζε την Γενοκτονία των προγόνων μας από μια άλλη διάσταση. Στο σημείο αυτό, αξίζει να συγχαρούμε τον Σ.Π.Φ.Ν.Α. για το πιο πρόσφατο έργο του, την δημιουργία video για την Γενοκτονία στη νοηματική γλώσσα, στην προσπάθεια να απευθυνθούν σε μία ακόμη μερίδα συμπολιτών μας στον δικό της κώδικα επικοινωνίας Σ.Π.Φ.Ν.Α. – Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη Νοηματική.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά, στο τραγούδι και στη λύρα, ο Γιώργος Χατζηκυριακίδης, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας που προέβη και στην παρουσίαση του επετειακού λογοτύπου της εκατονταετηρίδας από τη θηριωδία που διέπραξαν Νεότουρκοι και Κεμαλικοί. Την έναρξη σήμανε η χορωδία της Ένωσης Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», αποδίδοντας παραδοσιακά άσματα του Πόντου, αλλά και αντίστοιχα άσματα για την Γενοκτονία.

Ευχαριστούμε θερμά την Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας για την πρόσκληση, καθώς και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook:
Ενημερωτική εκδήλωση για τη Γενοκτονία στη Λαμία (22/06/2019)

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Μουσικό Αφιέρωμα | Ορχήστρα 1919

Δικαίωμα Στη Μνήμη | The Crime Of Crimes || E.Πo.N.A.

Στο Facebook