ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Γενοκτονία: το Έγκλημα των Εγκλημάτων» – Ενημέρωση μαθητών Μουσικού Σχολείου Πειραιά

«Γενοκτονία: το Έγκλημα των Εγκλημάτων» – Ενημέρωση μαθητών Μουσικού Σχολείου Πειραιά

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, η Ε.Πο.Ν.Α. βρέθηκε στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά και μίλησε, σε μαθητές και μαθήτριες, για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τον Πόντο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της Γενοκτονίας των προγόνων μας με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών φέτος. Η εκδήλωση αυτή, που τιτλοφορήθηκε «Γενοκτονία: Το Έγκλημα των Εγκλημάτων», συμπεριλαμβανόταν στην θεματική εβδομάδα που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο, στην ενότητα ομιλιών με θέμα τον ρατσισμό και, ειδικότερα, στη θεματική: «Η διαφορετικότητα ως μειονέκτημα». Σημείο επαφής, λοιπόν, η διαφορετικότητα και συγκεκριμένα η εθνότητα (ελληνική ) και η θρησκεία (χριστιανισμός) των θυμάτων, που ήταν οι λόγοι που στοχοποιήθηκαν και υπέστησαν την χειρότερη δυνατή μορφή ρατσισμού… τη συστηματική και οργανωμένη εξόντωσή τους, δηλαδή τη Γενοκτονία.

Μέλη της Ένωσης παρέθεσαν, συνοπτικά, την πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι τους σύγχρονους χρόνους με τη βοήθεια χαρτών και εικόνων που προβάλλονταν σε projector, ενώ στην ενότητα αυτή σημαντική υπήρξε η συμμετοχή και των ίδιων των μαθητών που απαντούσαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν ιστορικά στοιχεία. Ακολούθως, στο κυρίως μέρος της παρουσίασης επικεντρωθήκαμε στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το τραγικό αυτό ιστορικό γεγονός που έμελλε να αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η παρουσίαση ήταν διαδραστική, την ανάγνωση κειμένων συνόδευε προβολή οπτικοακουστικού υλικού που έχει επιμεληθεί η Ένωση. Δε θα μπορούσε να μην υπάρξει, βέβαια, εκτενής αναφορά στον άνθρωπο που συνέλαβε τον όρο «Γενοκτονία», τον Raphael Lemkin. Επίσης, σε μια πιο σφαιρική προσέγγιση του ζητήματος της Γενοκτονίας στο πέρασμα των αιώνων, υπήρξε επιγραμματική, και όσο το δυνατόν πιο εύληπτη σε παιδιά, αναφορά και σε άλλες Γενοκτονίες, μέσω της ανάγνωσης των σταδίων του Εγκλήματος, για τα οποία έχει αποφανθεί ο διακεκριμένος γενοκτονολόγος Gregory Stanton.

Βεβαίως, από μια τέτοια εκδήλωση δε γινόταν να λείπει η μουσική. Μέλη της παραδοσιακής «Ορχήστρας 1919» πλαισίωσαν το μουσικό κομμάτι της, αποδίδοντας παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου, αλλά και αντίστοιχα τραγούδια σχετικά με την Γενοκτονία. Ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό το γεγονός ότι στην ορχήστρα αλλά και στην παρουσίαση της εκδήλωσης συμμετείχαν τόσο μαθητές του σχολείου αλλά και απόφοιτοι.

Με μουσική και χορό, άλλωστε, έκλεισε η εκδήλωσή μας. Με το πέρας των ομιλιών, και αφού τραγουδήσαμε όλοι μαζί το δημώδες «Της Τρίχας το Γεφύρι», δάσκαλοι και παιδιά σχημάτισαν κύκλους και χόρεψαν τους παραδοσιακούς χορούς Διπάτ’ και Τικ’, με τον ενθουσιασμό να είναι διάχυτος σε όλους τους συμμετέχοντες. Μέλη της Ένωσης, επίσης, επιμελήθηκαν «ωτία» ως κέρασμα για τους μικρούς μας φίλους, τα οποία έγιναν ανάρπαστα, ενώ δώρισαν στους μαθητές ειδικά ενθύμια – βραχιόλια στα οποία αναγραφόταν η φράση «100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Πρόκειται για μια δράση που μόλις ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς και ευελπιστούμε να την επαναλάβουμε και σε άλλα σχολεία. Γιατί η γνώση είναι δύναμη, και προασπίζει την μνήμη μέσω της αλήθειας. Και θέλουμε να μεταδώσουμε στους μικρούς ανθρώπους την αλήθεια για να έρθουν πιο κοντά στην μνήμη και στην παράδοση. Γιατί, τα παιδιά είναι το μέλλον μας και η ελπίδα του Ελληνισμού.

Ευχαριστούμε θερμά το Μουσικό Σχολείο Πειραιά για αυτή την θερμή υποδοχή και υπέροχη εμπειρία.

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook: Ενημέρωση μαθητών στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά (18/04/2019)

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Αντάμωμαν 2018+ || Γιώργος Ιωαννίδης | Πόλιος Παπαγιαννίδης | Γιώργος Σοφιανίδης

Δικαίωμα Στη Μνήμη | The Crime Of Crimes || E.Πo.N.A.

Στο Facebook