ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανακοίνωση Ε.Πο.Ν.Α – Κατασκευή Νέων Ενημερωτικών Περιπτέρων

Ανακοίνωση Ε.Πο.Ν.Α – Κατασκευή Νέων Ενημερωτικών Περιπτέρων

Αγαπητά μέλη και φίλοι της Ε.Πο.Ν.Α.,
Αγαπητοί συμπατριώτες,

Το 2005, νέες και νέοι από όλο το λεκανοπέδιο αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ιδρύσουν ένα φορέα νεολαίας μέσα από τον οποίο θα μπορούσαν να εκφράσουν τις απόψεις τους και από κοινού να επιτύχουν στόχους που έως τότε δεν είχαν πραγματοποιηθεί και, σίγουρα, δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν σε ατομικό επίπεδο. Έτσι, «γεννήθηκε» η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής. Κοινό σημείο αναφοράς των μελών της νεοσύστατης Ένωσης ήταν η ανιδιοτελής αγάπη για τον Πόντο και η διάθεση να αγωνιστούν για έναν ανώτερο σκοπό. Ήταν παιδιά οικογενειών που ήρθαν είτε απευθείας από την πατρίδα μας, τον ιστορικό Πόντο, είτε από τα βουνά του Καυκάσου είτε από τα πιο μακρινά μέρη της Σοβιετικής Ένωσης. Με την πάροδο του χρόνου, γνώρισαν κι άλλους νέους με τις ίδιες καταβολές, όπως και άλλους που δεν είχαν βιωματική σχέση με τον Πόντο, αλλά απέκτησαν στη συνέχεια.

Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της, η Ε.Πο.Ν.Α. έθεσε ως ξεκάθαρο καταστατικό στόχο την ανάδειξη του ζητήματος της Γενοκτονίας που υπέστησαν οι πρόγονοί μας. Εργάστηκε συστηματικά προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει το σκοπό ύπαρξής της. Σε αυτόν τον Αγώνα τάχθηκαν ψυχή τε και σώματι δεκάδες μέλη. Αφιέρωσαν αμέτρητες ώρες, αψήφησαν δυσκολίες και κούραση για να φτάσουν έστω και ένα βήμα πιο κοντά στη δικαίωση· αυτό που σήμερα θεωρείται ίσως τετριμμένος όρος, άλλα τότε δεν ακουγόταν παρά μόνο από ελάχιστους.

Με σύνθημα το «Δικαίωμα στη Μνήμη», ξεκινώντας από το μηδέν, σε ελάχιστα χρόνια κατόρθωσαν μικρές «νίκες» που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα φαίνονταν αδιανόητες. Μαζί μας, στον πιο όμορφο Αγώνα, τάχθηκαν και άνθρωποι που τυπικά, λόγω ηλικίας, δεν μπορούσαν να ανήκουν στα μέλη της Ένωσης, αλλά συνέβαλαν τα μέγιστα για να μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας. Δεν θα αναφερθούμε ονομαστικά, γιατί ξέρουμε ότι δεν το θέλουν, αλλά θα αρκεστούμε στο να τους πούμε ότι θα τους είμαστε για πάντα ευγνώμονες.

Ο δυναμισμός των μελών, αν θέλετε η νεανική τους «τρέλα», τους έφερε στο κέντρο των Αθηνών να στήνουν εκθεσιακά περίπτερα για να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αυτή σύντομα έγινε η εμβληματική δράση της Ε.Πο.Ν.Α., η δράση που συνδέθηκε με το όνομά της. Από το 2008, τα ενημερωτικά περίπτερα έγιναν το σημείο συνάντησης των Ποντίων της Αττικής το μήνα Μάιο και εστία γνώσης για χιλιάδες πολίτες της πρωτεύουσας. Αμέτρητα αντίτυπα οπτικοακουστικού υλικού διανεμήθηκαν δωρεάν προκειμένου να γνωστοποιηθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο το ιστορικό παρελθόν και οι διεκδικήσεις του Ποντιακού Ελληνισμού στο σήμερα.

Τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο, τα περίπτερα αυτά δεν υπάρχουν πια. Εξάντλησαν τον κύκλο τους, πέρασαν στην ιστορία. Το 2022 ήταν η τελευταία χρονιά που τα ενημερωτικά περίπτερα της Ε.Πο.Ν.Α. στήθηκαν με τη μορφή που τα γνωρίζουμε στην Πλατεία Συντάγματος. Τον χρόνο άλλωστε δεν μπορεί να τον νικήσει κανείς. Έπειτα από κάτι λιγότερο από 15 χρόνια, έφτασε η στιγμή της αλλαγής. Τις πρώτες μέρες, μετά τις φθορές που υπήρξαν και την κατανόηση της ανάγκης αντικατάστασής τους, επικράτησε θλίψη και νοσταλγία μεταξύ των μελών, παλαιών και νέων. Και αυτό γιατί τα περίπτερα δεν είναι απλά ξύλα και σίδερα για εμάς. Τις εβδομάδες που βρισκόμασταν εκεί, όλα αυτά τα χρόνια, οικοδομήθηκαν πραγματικές σχέσεις φιλίας, σχέσεις αδελφικές και αρραγείς, σχέσεις ζωής. Έγιναν ατέρμονες συζητήσεις σχετικά με το πώς θα εξελίξουμε τον Αγώνα μας για την ανάδειξη της Γενοκτονίας και τον καθορισμό των επόμενων βημάτων μας. Γνωρίσαμε ανθρώπους που μας γέμισαν χαρά και ικανοποίηση, καθώς μας καλλιέργησαν την ελπίδα ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να συστρατευθεί μαζί μας και να προκαλέσει την αλλαγή. Καταθέσαμε και την ψυχή μας, γιατί αποτελούσαν το δεύτερο σπίτι μας.

Παρά τις δυσκολίες, τα ενημερωτικά περίπτερα της Ε.Πο.Ν.Α. για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση. Τη θλίψη και νοσταλγία έχουν ήδη διαδεχθεί ο ενθουσιασμός και η δίψα για δράση. Όπως τα κατάφεραν οι προκάτοχοί μας, σε ακόμα πιο αντίξοες συνθήκες τότε, έτσι θα τα καταφέρουμε και εμείς. Τα περίπτερά μας θα επιστρέψουν πιο ανανεωμένα, πιο σύγχρονα από ποτέ, ώστε να μεταδίδουν ακόμα πιο αποτελεσματικά τα μηνύματα που θέλουμε να εκπέμψουμε. Θα συνεχίσουν να μεταλαμπαδεύουν τη γνώση στους πολίτες και να σμιλεύουν τις συνειδήσεις των νέων. Γιατί σκοπός αυτής της δράσης δεν ήταν μόνον η ενημέρωση του κοινού, αλλά και η ύπαρξη συνέχειας. Αυτό είναι το δισυπόστατο όραμά μας από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής μας και αυτό υπηρετεί και η παρουσία μας κάθε χρόνο στην Πλατεία Συντάγματος.

Η Ε.Πο.Ν.Α. ιδρύθηκε από την πρώτη στιγμή με σκοπό να απευθυνθεί σε όλους τους νέους, γιατί τα ιδρυτικά της μέλη διέβλεπαν ότι οι νέοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά· όπως και έγινε. Ο συνδυασμός της εμπειρίας των μεγαλύτερων με τον ενθουσιασμό και την όρεξη των νέων, σε πανελλαδικό επίπεδο, οδήγησε στην ποιοτική αναβάθμιση των επιδιώξεων και δράσεων του οργανωμένου χώρου, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, με αποκορύφωμα το 2019 και την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Εμείς, ως φορέας νεολαίας, όπως και όλοι οι φορείς νεολαίας, επωμιζόμαστε την ευθύνη να συνεχίσουμε αυτή την ανοδική πορεία, που έγινε αισθητή εξαιτίας της ανάμειξης των νέων στα τεκταινόμενα. Τα ενημερωτικά περίπτερά μας αποτέλεσαν την κατεξοχήν δράση που συνέβαλε στην πνευματική ζύμωση των νέων και αυτή θα συνεχίσουν να αποτελούν: ένα φυτώριο ανταλλαγής απόψεων και καλλιέργειας νέων προσωπικοτήτων που θα παραλάβουν τη σκυτάλη από τους προηγούμενους προκειμένου βήμα-βήμα να μας οδηγήσουν στην τελική νίκη.

Λένε πως κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή. Φέτος, λοιπόν, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία η στήριξή σας. Ξαναφτιάχνουμε το σπίτι μας και, όπως και τότε, έτσι και τώρα, αυτό δεν μπορεί να γίνει δίχως εσάς. Εσείς μας δώσατε την υλική και ηθική ώθηση να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας, μόνο εσείς μπορείτε να συνεχίσετε να το πράττετε. Σας περιμένουμε στον ετήσιο χορό μας, ο οποίος αυτή τη χρονιά, πέραν της αδημονίας που μας δημιουργεί εξαιτίας της τετραετούς απουσίας του από τα καλλιτεχνικά δρώμενα, έχει περισσότερο από ποτέ έντονη την αποστολή να δώσει πνοή και πάλι στον ιερό μας σκοπό.

Γι’ αυτούς που χάθηκαν και γι’ αυτούς που θα έρθουν…
Για τους προηγούμενους και για τους επόμενους…
Μέχρι την τελική νίκη!

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Αντάμωμαν 2018+ || Γιώργος Ιωαννίδης | Πόλιος Παπαγιαννίδης | Γιώργος Σοφιανίδης

Αντάμωμαν 2018+ || Γιώργος Σοφιανίδης | Δημήτρης Κοσμίδης

Στο Facebook