ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Eκδρομή στην Θεσσαλονίκη (Χειμερινός χορός Σ.Π.Φ.Σ.Θ. – Μουσείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών – Άννα Θεοφυλάκτου)

Eκδρομή στην Θεσσαλονίκη (Χειμερινός χορός Σ.Π.Φ.Σ.Θ. – Μουσείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών – Άννα Θεοφυλάκτου)

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου, μέλη και φίλοι της Ε.Πο.Ν.Α., οργανώσαμε μια μικρή απόδραση από την καθημερινότητα της Αθήνας και έτσι, βρεθήκαμε στην Θεσσαλονίκη. Σκοπός αυτής της εξόρμησης ήταν, αρχικά, η παρουσία μας στον ετήσιο χειμερινό χορό του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης το βράδυ του Σαββάτου.

Δεν μπορούσαμε, όμως, να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία και να μην πραγματοποιήσουμε δύο πολύ σημαντικές επισκέψεις, επιτυγχάνοντας έτσι και έναν από τους καταστατικούς μας στόχους που είναι η μόρφωση μέσω της ψυχαγωγίας.

Στο πλαίσιο αυτής της εκδρομής, λοιπόν, επισκεφθήκαμε το πρωί του Σαββάτου (01/12), μαζί με τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής (Σ.Π.Φ.Ν.Α.), το Μουσείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών «Κεντώντας την Μνήμη». Εκεί, γνωρίσαμε και τον Ιστορικό – Ερευνητή Λαογραφίας και Πολιτισμού κ. Χριστόφορο Χριστοφορίδη (Σάρπογλη), ο οποίος, μαζί με την Πρόεδρο της Μέριμνας και τον ξεναγό μας, μας έδωσαν μια ενδελεχή εικόνα του έργου που έχει αφήσει ως παρακαταθήκη όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στην πατρίδα μας το μικρό διάστημα που λειτούργησε (ιδρύθηκε το 1904 στην Τραπεζούντα) όσο και εδώ, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της, από τότε μέχρι και σήμερα, μπορείτε να βρείτε εδώ:
Μέριμνα Ποντίων Κυριών

Την επόμενη μέρα, Κυριακή (02/12), είχαμε την τιμή να βρεθούμε στο σπίτι της κ. Άννας Θεοφυλάκτου, της γυναίκας – ζωντανής ιστορίας των Ποντίων στην Θεσσαλονίκη. Μέσα από τις αφηγήσεις της, αποκομίσαμε πολλές πληροφορίες για τον πατέρα της, Θεοφύλακτο Θεοφυλάκτου, από την παιδική του ηλικία μέχρι και την ενασχόλησή του με τα κοινά στην Ελλάδα, όπου εξελέγη Υπουργός Θράκης διατηρώντας αυτήν την ιδιότητα μόνο για δέκα μήνες, αφού στη συνέχεια, βλέποντας ότι οι εξουσίες του Υπουργείου ήταν μειωμένες και ο υπουργικός θώκος ήταν περισσότερο συμβολικός παρά ουσιώδης, παραιτήθηκε. Ακόμα, μάθαμε πολλά περισσότερα για την Μέριμνα Ποντίων Κυριών, την οποία επανίδρυσε στην Θεσσαλονίκη το ζεύγος Θεοφυλάκτου μαζί με την Θάλεια Σαουλίδου και της οποίας η κ. Άννα διετέλεσε πρόεδρος επί δεκαετία.

Ήταν μια εκδρομή που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μας και, σίγουρα, μας έφερε λίγο πιο κοντά στην πατρίδα μας, τον Πόντο!

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Αντάμωμαν 2018+ || Γιώργος Ιωαννίδης | Ανδρέας Κουγιουμτζίδης

Μουσικό Αφιέρωμα | Σωκράτης Ξαντινίδης | Νίκος Σοφιανίδης

Στο Facebook