ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μια ακόμα επίσκεψη στην οποία η εθιμοτυπική διπλωματία δεν θα θίξει το ένοχο ιστορικό παρελθόν της Τουρκίας

Μια ακόμα επίσκεψη στην οποία η εθιμοτυπική διπλωματία δεν θα θίξει το ένοχο ιστορικό παρελθόν της Τουρκίας

7 και 8 Δεκεμβρίου η προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν. Μια ακόμα επίσημη επίσκεψη στην οποία η εθιμοτυπική διπλωματία ΔΕΝ θα θίξει το ένοχο ιστορικό παρελθόν της Τουρκίας, ούτε φυσικά το ύποπτο παρόν της.

Ως Ποντιακή Νεολαία, όμως, για μια ακόμη φορά νιώθουμε την ανάγκη να πούμε όσα η Ελληνική Πολιτεία διστάζει και να καταγγείλουμε την διαχρονικά ακολουθητέα πολιτική της γείτονος χώρας. Μιας χώρας που δεν έχει κανένα σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και στα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού κατά βάθος δεν σέβεται την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, εν γένει. Αυτό όμως δεν ξεκίνησε χθες, δεν ξεκίνησε ούτε τον περασμένο Ιούλιο. Η απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης είναι θεμελιακό στοιχείο της σύγχρονης Τουρκίας, αφού από συστάσεώς της «οικοδομήθηκε» πάνω στο αίμα των προγόνων μας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, που ζούσαν στις πατρογονικές τους εστίες και συστηματικά Γενοκτονήθηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Το γεγονός ότι η Τουρκία ουδέποτε λογοδότησε για τα εγκλήματά της αυτά την όπλισε με θράσος και κυνισμό, έτσι ώστε, καθ’ όλη τη σύγχρονη ιστορική διαδρομή της να απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια με κάθε τρόπο. Το έπραξε με ανατριχιαστική επιμέλεια στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν Γενοκτόνησε εκατομμύρια χριστιανών που ζούσαν για χιλιετίες στα πατρογονικά τους εδάφη. Αργότερα, στα Σεπτεμβριανά του ‘55 με τα πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης και μετέπειτα το ‘74 στη Κύπρο, επανέλαβε την γνώριμη αυτή πρακτική της, κατά τα οποία πλείστα εγκλήματα έναντι αμάχων συντελέσθηκαν, ενώ παρατείνει επί δεκαετίες την κατοχή της στη Μεγαλόνησο. Τέλος, τα τελευταία χρόνια είχε συναλλαγές και τροφοδοτούσε τους τρομοκράτες της DAESH με οπλισμό έναντι φθηνού πετρελαίου, στηρίζοντας ουσιαστικά τη Γενοκτονία των Yezidi.

Η θητεία δε του υψηλού προσκεκλημένου προέδρου Ερντογάν, είναι συνυφασμένη με ένα αδυσώπητο κυνήγι αντιφρονούντων. Στις φυλακές της Τουρκίας στοιβάζονται σωρηδόν με «φασόν» κατηγορίες για τρομοκρατία, άτομα όλων των ηλικιών (και παιδιά ακόμα!) και όλων των κοινωνικών βαθμίδων. Η ελευθερία του λόγου είναι κάτι το ουτοπικό. Πολίτες φυλακίζονται για τα ανθρωπιστικά ιδεώδη τους, όπως η πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας İdil Eser και το μέλος Taner Kılıç, αλλά και ο συμπατριώτης μας Πόντιος Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί, ο οποίος, όπως πλήθος ακόμα κρατουμένων, παραμένει επί μήνες έγκλειστος χωρίς να του γνωστοποιείται ημερομηνία δίκης και χωρίς σαφές κατηγορητήριο. Ο σκοταδισμός βασιλεύει, οι κατηγορίες για βιασμούς και βασανιστήρια στους χώρους κράτησης είναι καθημερινό φαινόμενο.

Το τελευταίο διάστημα, ο διαβόητος πρόεδρος δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, αφού και οι όποιες ακόμα διπλωματικές επαφές του με την Δύση περιβάλλονται με θρασύτητα. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αμερική, μπράβοι του Προέδρου προέβησαν σε βιαιοπραγίες έναντι ειρηνικών διαδηλωτών, ενώ έχει ήδη χαρακτηρισθεί λόγω των δηλώσεών και της στάσης του ανεπιθύμητος από χώρες της Ε.Ε.. Την ίδια στιγμή, και ενώ ο ίδιος δεν έχει ανακαλέσει ούτε τις φαιδρές αλλά συνάμα επικίνδυνες αλυτρωτικές αναφορές του για «τα σύνορα της καρδιάς του και της τουρκικής ψυχής» που φτάνουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη, καταφθάνει υπό δρακόντεια μέσα προστασίας στην χώρα μας, χωρίς να έχουμε αντιληφθεί το λόγο της επισκέψεώς του.

Μετά ταύτα, εκφράζουμε την διαφωνία και δυσαρέσκειά μας για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του πλέον απομονωμένου προέδρου παγκοσμίως, μετά τον δικτάτορα Κιμ. Με την διπλωματική στάση της η Ελλάδα φέρεται να νομιμοποιεί κέντρα εξουσίας που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα παρέχοντάς τους άλλοθι. Η διπλωματία έχει τα όριά της! Και όταν αυτά ξεπερνούν τις αξίες του Ελληνισμού που γέννησε την ιδέα του Ουμανισμού, τότε εμείς είμαστε απέναντι στις αρχές που τα επιβάλλουν.

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Κυριακή 17/05 - Μέρος Α' - Διαδικτυακά Περίπτερα Ε.Πο.Ν.Α. 2020

Τρίτη 19/05 - Μέρος Α' - Διαδικτυακά Περίπτερα Ε.Πο.Ν.Α. 2020

Στο Facebook