ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
24.02.1994: Η Βουλή των Ελλήνων αναγνωρίζει την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

24.02.1994: Η Βουλή των Ελλήνων αναγνωρίζει την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, παρά την ηθικά αδικαιολόγητη καθυστέρηση εβδομήντα και πλέον χρόνων, αποφάσισε ο μ ό φ ω ν α την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς για τα εγκλήματα που διέπραξαν την περίοδο 1914-1923.

Η ελπίδα του ελληνισμού ότι η αναγνώριση αυτή θα σηματοδοτούσε μια νέα εποχή διακρατικών πρωτοβουλιών για την αναγνώριση της γενοκτονίας και από άλλα κράτη, διαψεύστηκε με τον χειρότερο τρόπο. Οι ελληνικές κυβερνήσεις αντί να ενδυναμώνουν τον αγώνα για την διεθνοποίηση της αναγνώρισης, ενίοτε τον παρακωλύουν (Αρμενία) ή τον υποσκάπτουν (υπουργοποίηση Φίλη). Ο νόμος αυτός υπήρξε, δυστυχώς, το προκάλυμμα για την πολιτική απροθυμία και ατολμία των κυβερνώντων.

Μεγαλώσαμε πια και περιμένουμε πράξεις όχι μόνο μεγάλα λόγια στις επετείους. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά τα παρακάτω:

Το Υπουργείο Παιδείας να:

1. Eπανεντάξει στην εξεταστέα ύλη το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

2. Επιδείξει την ίδια ευαισθησία (όπως και στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Εβραίων) ενημέρωσης των μαθητών, αναφορικά και με τις υπόλοιπες αναγνωρισμένες από την Βουλή των Ελλήνων Γενοκτονίες, ήτοι τις Γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και των Αρμενίων, όπως άλλωστε ειδικά ορίζεται στο προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμό 99/1994 (ΦΕΚ 78 Α’) «…ομιλίες στα σχολεία και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.».

Τέλος, το Υπουργείο Εξωτερικών να δραστηριοποιηθεί αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στήριξης ενθαρρυντικών προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εξωτερικό (Αυστραλία, Καναδάς).

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Σάββατο 16/05 - Μέρος Β' - Διαδικτυακά Περίπτερα Ε.Πο.Ν.Α 2020

Δευτέρα 18/05 - Μέρος Β' - Διαδικτυακά Περίπτερα Ε.Πο.Ν.Α. 2020

Στο Facebook