ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
17 – 19 Μαΐου 2016: Εκθεσιακά Περίπτερα στην Πλατεία Συντάγματος

17 – 19 Μαΐου 2016: Εκθεσιακά Περίπτερα στην Πλατεία Συντάγματος

Από την Τρίτη 17 Μαΐου έως την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής βρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος, επανδρώνοντας και λειτουργώντας καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 12 το βράδυ, το ενημερωτικό της περίπτερο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με αφορμή την επέτειο της 19ης Μαΐου.

Κατά το ως άνω διάστημα, χιλιάδες κόσμου επισκέφθηκαν το περίπτερο και είχαν την ευκαιρία, παρατηρώντας το αναρτημένο σε αυτό φωτογραφικό υλικό, τις μαρτυρίες και τα λοιπά ντοκουμέντα, να ενημερωθούν για τα ιστορικά γεγονότα της διαπραχθείσας από τους Νεότουρκους και Κεμαλικούς γενοκτονίας σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου. Φέτος, διανεμήθηκαν συνολικά 8,500 χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθώς και  3.000 χιλιάδες dvd σύντομης διάρκειας, επιμέλειας του συλλόγου μας, με εικόνες, βίντεο και μαρτυρίες που αναφέρονται στη Γενοκτονία, με νεοελληνική αλλά και αγγλική απόδοση των περιεχομένων τους.

Η τιμή και το δέος που νιώθουμε ευρισκόμενοι στην μεγαλύτερη πλατεία της χώρας και ενημερώνοντας τον κόσμο για την Γενοκτονία, υπήρξε, φέτος, διπλή και για τον εξής λόγο. Στον εκθεσιακό χώρο του σταθμού μετρό στο Σύνταγμα, δηλαδή σε άμεση εγγύτητα με την Πλατεία, λειτούργησε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η πολυθεματική έκθεση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, «ΠΟΝΤΟΣ, Δικαίωμα στην Μνήμη». Η ταυτόχρονη παρουσία μας σε άμεση τοπική εγγύτητα με την πληρέστατη αυτή ιστορική και πολιτιστική διαδρομή, μας έδωσε την ευκαιρία να παροτρύνουμε όλους τους διερχόμενους επισκέπτες να την επισκεφθούν για να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τα ιστορικά γεγονότα.

Την Τετάρτη 18/5/16, παραμονή της μαύρης επετείου της 19ης Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της Ε.Πο.Ν.Α., εκδήλωση-μνημόσυνο για τους γενοκτονημένους προγόνους μας, με ανάγνωση κειμένων-ντοκουμέντων, επιστολών και ποιημάτων για την γενοκτονία, υπό την συνοδεία ποντιακής λύρας. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συμμετοχή στην συγκεκριμένη εκδήλωση μνήμης, μελών της Αρμενικής και Ασσυριακής Νεολαίας Ελλάδος, σε μια συμβολική ένωση των γενοκτονημένων θυμάτων ενάντια στην βαρβαρότητα του γενοκτόνου και συστράτευση στον κοινό αγώνα για την κοινή δικαίωση των λαών μας, που εξίσου υπέφεραν από τον ίδιο δράστη τη Γενοκτονία.

Ο σύλλογός μας είχε ενεργό συμμετοχή σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας. Συνέδραμε την διεξαγωγή των εκδηλώσεων μνήμης, συναπαρτίζοντας την οργανωτική επιτροπή και την ομάδα περιφρούρησης της πορείας διαμαρτυρίας την 19/5/16 προς την τουρκική Πρεσβεία. Επιπροσθέτως, βοήθησε στην επιτυχή διοργάνωση της συνέντευξης τύπου του προσκεκλημένου ομιλητή των κεντρικών εκδηλώσεων, καθηγητού Daniel Feierstein, πρώην προέδρου της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημαϊκών για την Μελέτη Γενοκτονιών, την 20/5/16 στον χώρο της πολυθεματικής έκθεσης  «ΠΟΝΤΟΣ, Δικαίωμα στη Μνήμη».

Αν αναλογισθούμε ότι φέτος οι δυσκολίες ήταν δυσανάλογα πολλές, το όλο εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία. Παρά τις προφάσεις και παλινωδίες της δημοτικής αρχής για την παραχώρηση της σχετικής άδειας, τα μέλη του συλλόγου βρίσκονταν σε ετοιμότητα, πρόθυμα να βοηθήσουν την τοποθέτηση του ενημερωτικού περιπτέρου, για την πρωτοβουλία αυτή που πλέον έχει εμπεδωθεί ως θεσμός. Έτσι, όταν δόθηκε το πράσινο φως το βράδυ της Δευτέρας, με αυταπάρνηση οργάνωσαν και ολοκλήρωσαν την τοποθέτηση του περιπτέρου, δουλεύοντας σκληρά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Ως σύλλογος νεολαίας πιστεύουμε ότι, η σπουδαιότητα της ευαισθητοποίησης και αναγνώρισης της Γενοκτονίας από όλους όσους σέβονται τις αξίες του Ανθρωπισμού , δεν έχει στόχο την μισαλλοδοξία ή τον φανατισμό. Αντιθέτως, έχει σκοπό την άσκηση πίεσης σε διεθνές επίπεδο, ούτως ώστε ο ίδιος ο δράστης, εν τέλει, να αναγνωρίσει ότι διέπραξε «το έγκλημα των εγκλημάτων» και να αναλάβει την επανόρθωση του πλήγματος αυτού στην Ανθρωπότητα.

Σε αυτό τον αγώνα θα παραμείνουμε αταλάντευτοι.

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Δικαίωμα Στη Μνήμη | The Crime Of Crimes || E.Πo.N.A.

Μουσική συναυλία «Εἰς μνήμην» | Γιώργος Δημητριάδης | Ανέστης Ιωακειμίδης | Γιάννης Ταϊλαχίδης

Στο Facebook