ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
14 – 19 Μαΐου 2018: Εκθεσιακά Περίπτερα στην Πλατεία Συντάγματος

14 – 19 Μαΐου 2018: Εκθεσιακά Περίπτερα στην Πλατεία Συντάγματος

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (Ε.Πο.Ν.Α.) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τιμώντας την επέτειο της 19ης Μαΐου, έδωσε το παρών, τοποθετώντας το εκθεσιακό της περίπτερο στο συμβολικότερο σημείο της Αθήνας, στην Πλατεία Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 13 Μαΐου η Ε.Πο.Ν.Α, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής (Σ.Π.Φ.Ν.Α.), έστησε επί της πλατείας εκθεσιακό περίπτερο για την Γενοκτονία, από το οποίο οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν το λαό μας. Με τη βοήθεια των μελών και των δύο συλλόγων νεολαίας, το περίπτερο λειτούργησε καθημερινά από την Δευτέρα έως και το Σάββατο, 19 Μαΐου. Εκεί βρισκόταν αναρτημένο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αφορά τη Γενοκτονία. Για ακόμη μια χρονιά, διανεμήθηκαν χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθώς και το dvd σύντομης διάρκειας, που έχει επιμεληθεί η Ένωση, με εικόνες, βίντεο και μαρτυρίες που αναφέρονται στη Γενοκτονία, με νεοελληνική αλλά και αγγλική απόδοση των περιεχομένων τους.

Φέτος, η Ε.Πο.Ν.Α επιμελήθηκε την δημιουργία ενός νέου DVD και υπό την αιγίδα του Δήμου Περιστερίου και της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου που στήριξαν την παραγωγή αυτού, το διένειμε δωρεάν στους επισκέπτες ως ενημερωτικό υλικό. To DVD τιτλοφορείται «The crime of Crimes. Genocide (genos+caedere)». Σε αυτό παρουσιάζονται ντοκουμέντα, όπως αποτυπώθηκαν από το διεθνή τύπο την περίοδο 1914-1923. Στο DVD περιέχονται επίσης συνεντεύξεις ιστορικών και τέλος, γίνεται ειδική αναφορά στον άνθρωπο που επινόησε τον όρο «Γενοκτονία», τον καθηγητή νομικής Raphael Lemkin, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη έτους 1949, στην οποία υπάρχει από τον ίδιο σαφής αναφορά στη Γενοκτονία που υπέστησαν από τους Τούρκους Έλληνες και Αρμένιοι.

Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις τις ημέρες Τετάρτη και Πέμπτη, 16 και 17 Μαΐου αντίστοιχα, που περιελάμβαναν απαγγελίες κειμένων-μαρτυριών, προβολή video και ερμηνεία τραγουδιών, από μέλη της Ένωσης, με θέμα την Γενοκτονία. Με αυτόν τον τρόπο, δόθηκε η ευκαιρία στους διερχόμενους επισκέπτες να αποκτήσουν πληρέστερη εικόνα για τα ιστορικά γεγονότα. Την Παρασκευή 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ολονυχτία μας. Εκεί, έγινε αναφορά και στην Τριάδα των Γενοκτονιών (Αρμένιοι,Ασσύριοι,Έλληνες), μέσω σχετικών κειμένων και video. Στη συνέχεια, προς τιμήν των θυμάτων, τοποθετήσαμε κεριά, τα οποία, σχηματίζοντας τον αριθμό 353.000, παρέμειναν αναμμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεκάδες νέοι παρέμειναν στον χώρο του περιπτέρου και με τη συνοδεία λύρας, πραγματοποίησαν το δικό τους μνημόσυνο για τις γενοκτονημένες ψυχές, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το Σάββατο 19 Μαΐου, η Ε.Πο.Ν.Α. συμμετείχε στις κεντρικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της πλατείας, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και, στη συνέχεια, στην ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Π.Ο.Ε. προς την τουρκική πρεσβεία. Μέλη της Ένωσης, ενίσχυσαν την περιφρούρηση της πορείας, ενώ έδιναν συνεχώς δυναμικό παλμό, μέσω της απαγγελίας συνθημάτων από τα μεγάφωνα. Δεν ξεχάσαμε ούτε φέτος τον συμπατριώτη μας, ακτιβιστή στην Τουρκία, Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, ο οποίος κρατείται πάνω από ένα χρόνο σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, εξαιτίας ανάρτησης που έκανε στο προσωπικό του χρονολόγιο στο facebook για τη Γενοκτονία των προγόνων μας.

Η 19η Μαΐου 2018 απετέλεσε την 99η επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Βρισκόμαστε, πλέον, μια ανάσα πριν από τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ημερομηνία σταθμό για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο, την άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα. Είναι η στιγμή που οφείλουμε όλοι, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, να εντατικοποιήσουμε τις δράσεις μας, ώστε συστρατευόμενοι με όλους όσοι σέβονται τις αξίες του Ανθρωπισμού, να επιτύχουμε την αναγνώριση του απεχθέστερου Εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας διεθνώς. Η διεκδίκηση αυτή δεν αποσκοπεί στη μισαλλοδοξία ή τον φανατισμό. Αντιθέτως, η γνώση και αποδοχή αποσκοπεί στην πρόληψη επανάληψης. Δυστυχώς, σε αυτό τον αγώνα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την τελευταία φάση της Γενοκτονίας, την ΑΡΝΗΣΗ από τον ίδιο το θύτη, ένα αυταρχικό καθεστώς, το οποίο ακόμα και σήμερα, με πρακτικές ανάλογες του παρελθόντος, συνεχίζει να διώκει μειονότητες λόγω της καταγωγής τους και άτομα που ενστερνίζονται διαφορετικές απόψεις από αυτές που εκείνο επιβάλλει.

Αυτό δε μας πτοεί, 100 χρόνια δεν είναι αρκετά για να σβηστεί το έγκλημα της Γενοκτονίας από το μητρώο της Τουρκίας. Ως Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι ο θύτης να αναγνωρίσει το Έγκλημα που διέπραξε και να προβεί στην επανόρθωσή του. Γιατί η Γενοκτονία δεν είναι απλά ένα εθνικό ζήτημα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνον ως τέτοιο. Αποτελεί πλήγμα στην Ανθρωπότητα, η μη αναγνώριση του οποίου επιτρέπει την επανάληψή του, όπως επιβεβαιώνει, δυστυχώς, και η επικαιρότητα.

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε εδώ:

19 Μαΐου 2018 (14/5 – 19/5)

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Ε.Πο.Ν.Α.: Αντάμωμαν 2022 (Trailer)

Νίκος Μιχαηλίδης | Το τουρκικό πρόβλημα στον 21ο αιώνα

Στο Facebook