ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Υπουργείο Εξωτερικών-Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σημειώσατε 2!

Υπουργείο Εξωτερικών-Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σημειώσατε 2!

Συγχαίρουμε τον ΔΣΑ (Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών) για την πρωτοβουλία έκδοσης ψηφίσματος, με το οποίο καταδικάζει την αυθαιρεσία και την καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου στην Τουρκία.

Σε αυτό, ορθά συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση του συμπατριώτη μας Γιάννη – Βασίλη Γιαΐλαλί, που τελεί υπό κράτηση εδώ και 3 μήνες σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, χωρίς να του έχει γνωστοποιηθεί κανένα κατηγορητήριο! Όλο αυτό το διάστημα έχει ελάχιστη επικοινωνία με τους δικούς του ενώ ακόμα δυσχερέστερη είναι η επικοινωνία με τον δικηγόρο του.

Ευχαριστούμε τον ΔΣΑ που με αίσθημα ανθρωπισμού, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και του ρόλου του, ο οποίος δεν εξαντλείται στα «καθ’ημάς».

Ανακοίνωση Προέδρου ΔΣΑ κ. Αλεξανδρή:

«Ο ΔΣΑ καταδικάζει την συνεχιζόμενη προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι μετά την καταστολή του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία οι δημοκρατικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου τελούν υπό ανελέητο διωγμό.

Οι διώξεις σε βάρος συναδέλφων μας δικηγόρων, οι απολύσεις δικαστικών λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων, έχουν μετατραπεί σε θλιβερή κανονικότητα, που δηλητηριάζει τη δημοκρατία.

Οι συλλήψεις των επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας Ιντίλ Εζέρ, και προηγουμένως του Τανέρ Κιλίτς, αλλά και του ποντιακής καταγωγής ακτιβιστή Βασίλη-Γιάννη Γιαϊλαλί, χωρίς την τήρηση δικονομικών δικαιοκρατικών εγγυήσεων είναι πλήρως αποκαλυπτικές της θεσμικής κατάπτωσης στην οποία το τουρκικό καθεστώς έχει εγκλωβίσει τους πολίτες.

Η έκφραση αλληλεγγύης του δικηγορικού σώματος και του ΔΣΑ είναι αυτονόητη και δεδομένη έναντι των ανθρώπων που δοκιμάζονται.

Ομοίως αυτονόητη είναι η υποχρέωση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και να προβεί στις δέουσες ενέργειες προς υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και του δημοκρατικού κεκτημένου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ
Βασίλειος Ε. Αλεξανδρής»

Αντιθέτως, την ίδια στιγμή, το καθ’ ύλην αρμόδιο πολιτειακό όργανο, το Υπουργείο Εξωτερικών… «ποιεί την νήσσαν».

Σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτού κ. Νίκου Νικολόπουλου για το πώς θα αντιδράσει η επίσημη Ελλάδα στη νέα φυλάκιση του Ελληνικής καταγωγής αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιάννη – Βασίλη Γιαΐλαλί, ο Υπουργός απάντησε με…διπλωματικό τρόπο, που σήμερα δεν ικανοποιεί το κοινό αίσθημα και φυσικά μας άφησε εμβρόντητους. Επακριβώς υποστήριξε:

«1. Η προξενική προστασία από πλευράς ελληνικού Κράτους παρέχεται στο πλαίσιο του προξενικού δικαίου σε Έλληνες πολίτες.

2. Η Ελλάδα δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά τρίτων Κρατών αναφορικά με διώξεις ή φυλακίσεις πολιτών που φέρουν την υπηκοότητα των Κρατών αυτών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του φυλακισθέντος στον οποίο αναφέρεται ο ερωτών.

3. Βεβαίως, κάθε χώρα ελέγχεται ενώπιον των διεθνών οργάνων για ζητήματα που άπτονται της διεθνούς ειρήνης και συνεργασίας όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα σε σχέση με τα τεκταινόμενα το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία».
 (πηγή:radiomax.gr)

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Τρίτη 19/05 - Μέρος Β' - Διαδικτυακά Περίπτερα Ε.Πο.Ν.Α. 2020

Η Τέχνη για την Μνήμη της Ανθρωπότητας (Trailer)

Στο Facebook