ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το όνομα και το έργο του Henry Morgenthau είναι έντονα συνυφασμένα με το προσφυγικό ζήτημα

Το όνομα και το έργο του Henry Morgenthau είναι έντονα συνυφασμένα με το προσφυγικό ζήτημα

Οι πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα σημαδεύτηκαν από μαζικά προσφυγικά ρεύματα, προστάδιο και κύριο αίτιο των οποίων, ήταν οι σχεδιασμένοι διωγμοί και η συστηματική εξόντωση δύο κυρίως, εθνικών ομάδων, των Ελλήνων και των Αρμενίων, το έγκλημα δηλαδή της γενοκτονίας. Με την έναρξη επίσης, της ανταλλαγής των πληθυσμών, που επετεύχθη με τη Συνθήκη της Λωζάννης (30 Ιανουαρίου 1923), παρατηρήθηκε μία τόσο μαζική μετατόπιση πληθυσμών λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (1921 – 1924), που δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία των λαών. Ο μεγαλύτερος όγκος των προσφύγων από το μικρασιατικό (Μ. Ασία – Πόντος) και θρακικό (Αν. Θράκη) ελληνισμό, καθώς και από την περιοχή του Καυκάσου, κατέκλυσε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου (1920 – 1922), και κυρίως, μετά τη συνακόλουθη καταστροφή.

Η έλευση λοιπόν και εγκατάσταση ενάμισι περίπου εκατομμυρίου εξαθλιωμένων προσφύγων στην Ελλάδα και η διαδικασία ένταξης και αφομοίωσής τους στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα πυροδότησε μια σειρά εξελίξεων σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο. Η ολοκλήρωση της Ανταλλαγής σηματοδότησε επομένως, και την αρχή της αποκατάστασης των ταλαιπωρημένων προσφύγων.

Το όνομα και το έργο του Henry Morgenthau είναι έντονα συνυφασμένα με το προσφυγικό ζήτημα.

Η στέγαση, αποκατάσταση, περίθαλψη και προστασία όλων αυτών των προσφυγικών ρευμάτων οργανώθηκε για πρώτη φορά από την Κοινωνία των Εθνών, μέσω της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων, στην οποία ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε, ως πρώτος της πρόεδρος, ο Αμερικανός δικηγόρος και διπλωμάτης, Henry Morgenthau (Ερρίκος Μοργκεντάου). Το όνομα και το έργο του Morgenthau είναι έντονα συνυφασμένα με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς συνέβαλε τα μέγιστα, τόσο στην προστασία Αρμενίων και Ελλήνων ως πρεσβευτής στην Τουρκία, όσο και στην ομαλή εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, ως πρόεδρος της ΕΑΠ.

Διαβάστε την συνέχεια:http://epontos.blogspot.gr

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Αντάμωμαν 2018 Highlights

Τρέχω για τη μνήμη, Τρέχω για τη ζωή #100RunningTeam

Στο Facebook