ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στον Καναδά ο αγώνας των ομογενών φέρνει το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Γερουσία

Στον Καναδά ο αγώνας των ομογενών φέρνει το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Γερουσία

Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι, ενώπιον της Καναδικής Γερουσίας πραγματοποιήθηκαν δύο ομιλίες που μας γεμίζουν ελπίδες για μια επικείμενη αναγνώριση της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε κατά τα έτη 1916-1923 από τους Τούρκους σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας.

Η πρωτοβουλία ανήκει σε δύο Έλληνες, οι οποίοι, μάλιστα, πολιτεύονται σε αντίπαλες παρατάξεις. Πρόκειται για την Pana Merchant των Φιλελευθέρων και τον Leo (Λεωνίδα) Housakos των Συντηρητικών. Με απόκλιση μιας εβδομάδας και οι δύο απευθύνθηκαν προς την Καναδική Γερουσία ζητώντας:

  1. την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μεταξύ των ετών 1916-1923 και την καταδίκη κάθε προσπάθεια άρνησης ή διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας που κατατείνει στο να χαρακτηρισθεί ως κάτι υπολειπόμενο του όρου Γενοκτονία, του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας και
  2. να ορισθεί η 19η Μαΐου κάθε έτους σε ολόκληρη την καναδική επικράτεια ως ημέρα μνήμης των άνω των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που δολοφονήθηκαν ή εξορίστηκαν από τα πατρογονικά τους εδάφη

Στον Καναδά ο αγώνας των ομογενών για αναγνώριση της γενοκτονίας, με βήματα σταθερά αποδίδει πλέον καρπούς. Να αναφέρουμε ότι τον περασμένο Μάιο η πόλη του Τορόντο όρισε την 19η Μαΐου 2016 ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Θα ήταν ίσως παράλειψη να μην αναφερθούμε και στις πρωτοβουλίες και κινήσεις που έχει διαχρονικά αναλάβει για τον ίδιο σκοπό ο πολιτικός Jim Karygiannis, που είχε και την πρωτοβουλία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Συγχαίρουμε την προσπάθεια των πολιτικών αυτών που ακόμα και στις εσχατιές του κόσμου δεν επαναπαύονται, αλλά ως πρεσβευτές της αλήθειας προωθούν τον αγώνα ενάντια στην Βαρβαρότητα επιδιώκοντας την δικαιοσύνη για τα θύματα της Γενοκτονίας.

Links για το περιεχόμενο των ομιλιών:

https://sencanada.ca/en/content/sen/chamber/421/debates/093db_2017-02-07-e#61

https://sencanada.ca/en/content/sen/chamber/421/debates/096db_2017-02-14-e#49

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Τρέχω για τη μνήμη, Τρέχω για τη ζωή #100RunningTeam

Τρίτη 19/05 - Μέρος Α' - Διαδικτυακά Περίπτερα Ε.Πο.Ν.Α. 2020

Στο Facebook