ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρουσίαση του βιβλίου: «Θα παραμείνουμε απαθείς; Το μαρτύριο του Πόντου και η διεθνής κοινή γνώμη»

Παρουσίαση του βιβλίου: «Θα παραμείνουμε απαθείς; Το μαρτύριο του Πόντου και η διεθνής κοινή γνώμη»

Την Κυριακή 20/3/2016 και ώρα 19:00 στο κτίριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α.(Ακαδημίας 20, Αθήνα),η Ένωση Ποντιακή Νεολαίας Αττικής έχει την τιμή να παρουσιάσει το ελληνοϊσπανικό βιβλίο των Κωνσταντίνου Φωτιάδη και Γεωργίου Μουστάκη, με τίτλο: «ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΑΘΕΙΣ;- Το μαρτύριο του Πόντου και η Διεθνής κοινή Γνώμη». Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά στα ισπανικά το 1922 στη Χιλή από τον Γ. Μουστάκη, ενώ μεταφράστηκε και επανεκδόθηκε στην Ελλάδα το 2015 από τον Κ. Φωτιάδη, με προσθήκη και δικών του στοιχείων. Την πρόσφατη δίγλωσση, ελληνική και ισπανική, έκδοση θα προλογίσουν οι κ.κ. Μπαμπούνης Χαράλαμπος,καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κοτανίδης Γεώργιος, ηθοποιός.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στις Γενοκτονίες Ελλήνων και Αρμενίων και πιο συγκεκριμένα,στις θηριωδίες που υπέστησαν αμφότεροι, καθώς και στους διαβόητους θύτες, Μουσταφά Κεμάλ και Τοπάλ Οσμάν. Επίσης, διαφαίνεται η ευαισθητοποίηση των Ελλήνων της Διασποράς και η πολιτική των χωρών από τις οποίες ζητήθηκε βοήθεια, ενώ παράλληλα, θίγονται τα συμφέροντα που καθόρισαν την πολιτική της εμπλοκής τους ή μη στην Μ. Ασία (τίτλος: «ανθρώπινες ζωές ή πετρέλαιο»). Υπάρχει πλήθος επιστολών, διακηρύξεων, δηλώσεων, παράθεσης ιστορικών γεγονότων και αποσπασμάτων, καθώς και μικρές επεξηγήσεις- σχολιασμοί από τους συγγραφείς.

Η επανέκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς και η παρουσίαση του από τον σύλλογό μας, έχει αμφίδρομη στόχευση, αφ’ ενός η ελληνική μετάφραση του κειμένου καθιστά γνωστό στο ελληνικό κοινό τον θησαυρό πληροφοριών σχετικά με το έμπρακτο και χρονικά άμεσο ενδιαφέρον της Ελληνικής Διασποράς για τον Ελληνισμό του Πόντου, ο οποίος, λόγω της Γενοκτονίας, απειλήθηκε με οριστικό αφανισμό. Αφ’ ετέρου, διατηρείται και ενισχύεται ο αρχικός στόχος που είχε και ο συγγραφέας Γ. Μουστάκης το 1922, δηλαδή η ευαισθητοποίηση της κοινής  γνώμης και της Διανόησης των ισπανόφωνων χωρών της Λατινικής Αμερικής, όσον αφορά το μέγιστο έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας που συντελέστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην Τουρκία,δηλαδή τις γενοκτονίες σε βάρος Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Για τον ίδιο λόγο,άλλωστε, στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί από το σύλλογό μας όλες οι υφιστάμενες στην χώρα μας πρεσβείες και προξενεία των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

afissa epona

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Carl Wilkens | Rwandan Genocide: Aftermath & Reconciliation Process (Part 2)

Carl Wilkens | Rwandan Genocide: A Personal Story (Part 1)

Στο Facebook