ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι Κερασουνταίοι αρνούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους τα εγκλήματα του Τοπάλ Οσμάν

Οι Κερασουνταίοι αρνούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους τα εγκλήματα του Τοπάλ Οσμάν

Οι κύκλοι του παρακράτους στην Τουρκία και τα παρακλάδια τους στην Κερασούντα προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του Τοπάλ Οσμάν και να καθιερώσουν γιορτή για την επέτειο του θανάτου του.

Ο λαός της Κερασούντας, που από στόμα σε στόμα γνωρίζει την εγκληματική δράση του σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου, αρνείται να συμμετάσχει σε μια τέτοια «γιορτή», με το σκεπτικό ότι η ταύτιση με τον Τοπάλ Οσμάν κηλιδώνει την εικόνα της πόλης στη συνείδηση των δημοκρατικών κύκλων της Τουρκίας.

Φέτος, η δημαρχία της ιστορικής ποντιακής πόλης κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του κόσμου στη γιορτή για την 89η επέτειο του θανάτου του Τοπάλ Οσμάν, ο οποίος δολοφονήθηκε από δυνάμεις του Μουσταφά Κεμάλ όταν υπήρχε κίνδυνος να αποκαλυφθεί η εμπλοκή του ηγέτη των Νεότουρκων στη δολοφονία του αρχηγού της αντιπολίτευσης βουλευτή Τραπεζούντας Αλή Σιουκρού. Ο Τοπάλ Οσμάν σκότωσε τον Αλή Σιουκρού κατ’ εντολήν του Μουσταφά Κεμάλ, επειδή είχε αρχίσει να του ασκεί σκληρή αντιπολίτευση.

Στη φετινή εκδήλωση νομιμοποίησης του εγκληματία, που έγινε στις 2 Απριλίου στην Κερασούντα, συμμετείχαν ελάχιστοι κάτοικοι της πόλης ενώ οι περισσότεροι από τους παρισταμένους ήταν Κερασουνταίοι της διασποράς (Προύσα, Σηλυβρία, Σαμψούντα, Κωνσταντινούπολη κ.α.).

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, οι κάτοικοι της πόλης δεν αγαπούν καθόλου τον Τοπάλ Οσμάν, γι’ αυτό η συμμετοχή τους στην εκδήλωση μνήμης ήταν μηδαμινή. Μάλιστα, αν δεν υπήρχαν οι εκτός Κερασούντος συμμετέχοντες, παρόντες θα ήταν μόνο ο νομάρχης, δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης, ορισμένα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ελάχιστα στελέχη κομματικών οργανώσεων του νομού, δυο-τρεις κρατικοί υπάλληλοι, η μπάντα του δήμου Κερασούντας, οι μαθητές του θεολογικού λυκείου Έσπιας, ένας-δυο πρόεδροι επιμελητηρίων, πέντ’-έξι Κερασούντιοι που περνούσαν από το δρόμο και προσέγγισαν την εκδήλωση, και πολύ λίγοι αστυνομικοί.

Οι μόνοι που συμμετείχαν μαζικά στην εκδήλωση ήταν οι κάτοικοι του χωριού Λάπα (60 άτομα). Με άλλα λόγια, αν δεν ήταν οι «κουβαλημένοι» επισκέπτες και οι επίσημοι, στην εκδήλωση που έγινε στο ιστορικό κάστρο της Κερασούντας θα συμμετείχαν 10-15 άτομα.

Είναι προφανές ότι ο λαός της Κερασούντας αρνείται να συμμετέχει στο έγκλημα της «αγιοποίησης» του Τοπάλ Οσμάν, κάτι που δείχνει ότι η συνείδηση των λαών, όταν δεν χειραγωγείται από φασίζοντα κέντρα, ξέρει να βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Όπως πηγαίνουν τα πράγματα, σε λίγα χρόνια οι μηχανισμοί του φασισμού και της παραφροσύνης στην Τουρκία είναι πιθανόν να ζητούν τη βοήθεια των αντίστοιχων κύκλων στην Ελλάδα, όπως έγινε με την εκδήλωση «αγιοποίησης» του Μουσταφά Κεμάλ στο ιστορικό πανεπιστήμιο των Αθηνών, με τη συμμετοχή μάλιστα υπουργού, βουλευτού και καθηγητών που αμείβονται με χρήματα του δύσμοιρου ελληνικού λαού.

Άντε και του χρόνου στην Κερασούντα, κυρίες και κύριοι, παρέα με τους εκεί ομοϊδεάτες σας, στις γιορτές του Τοπάλ Οσμάν.

πηγή:pontos-news.gr

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Σάββατο 16/05 - Μέρος Α' - Διαδικτυακά Περίπτερα Ε.Πο.Ν.Α 2020

Κυριακή 17/05 - Μέρος Α' - Διαδικτυακά Περίπτερα Ε.Πο.Ν.Α. 2020

Στο Facebook