ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η ολονυχτία της ΕΠΟΝΑ και η ανταπόκριση του κόσμου (βίντεο-φωτο)

Η ολονυχτία της ΕΠΟΝΑ και η ανταπόκριση του κόσμου (βίντεο-φωτο)

Ολονυχτία πραγματοποίησε χθες η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής στο εκθεσιακό περίπτερο που έχει στηθεί από το Σάββατο στην πλατεία Συντάγματος. Έγιναν ομιλίες, ενώ υπήρξε και λυράρης που έπαιξε. Η ολονυχτία τελείται κατά το ποντιακό έθιμο, το οποίο θέλει τη νύχτα πριν από την ταφή του αποθανόντος να πραγματοποιείται το «μόνασμα» του νεκρού.

Έτσι η χθεσινή νύχτα ήταν αφιερωμένη στους 353.000 γενοκτονημένους Έλληνες του Πόντου. Όλο το βράδυ τα παιδιά της ΕΠΟΝΑ παρέμειναν στο περίπτερο και ενημέρωναν τους επισκέπτες για τις φετινές δράσεις και πρωτοβουλίες της Ένωσης, ενώ η έκθεση ήταν συνεχώς ανοιχτή, με τον κόσμο να δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι που πέρασαν από το Σύνταγμα. Είναι ενδεικτικό ότι έγραψαν και στο βιβλίο των επισκεπτών.

Άγγλοι, Γάλλοι, Ισπανοί, Νορβηγοί, Ιρανοί και πολλοί ακόμα. Φυσικά και δεκάδες Έλληνες. «Οι νεκροί λησμονούνται μόνο αν τους ξεχάσουμε εμείς», έγραψε ένας επισκέπτης, ενώ ένας άλλος επισήμανε: «Γιατί αυτή η λύρα δεν θα σιγήσει ποτέ. Γιατί αυτή η περηφάνια δεν θα καμφθεί ποτέ».

Επίσης γράφτηκε: «Ελεύθεροι δικαιωμένοι. Ανόητοι όσοι πιστεύουν ότι δεν υπήρξε Γενοκτονία των Ποντίων, Αρμενίων και Μικρασιατών από τους Τούρκους. Τα λόγια της γιαγιάς μου ήχουν ακόμα στα αυτιά μου για όλα όσα πέρασε το 1922. Ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει όλους αυτούς τους πονεμένους και διωγμένους από τα σπίτια τους».

Για την ολονυκτία, τις δράσεις της ΕΠΟΝΑ και τη σημασία της επετείου μίλησε στο pontos-news.gr η Γενική Γραμματέας της Ένωσης, Αναστασία Σαχσανίδη. «Θα είμαστε εδώ κάθε χρόνο, δεν ξεχνάμε», αναφέρει.

Επίσης στην κάμερα του pontos-news.gr μίλησε και ο ερευνητής λαογραφίας Γιώργος Χατζηελευθερίου. Αναφέρθηκε στις μεγάλες προσωπικότητες του Πόντου φέρνοντας ως παράδειγμα τους αρχαίους Έλληνες Σωκράτη, Αριστοτέλη, Θουκιδίδη: «σκεφτείτε την Ελλάδα χωρίς αυτούς, αν τους γενοκτονούσαν…», ενώ σημείωσε πως «τη φωνή των Ποντίων πρέπει να την κάνουν φωνή τους όλοι οι Έλληνες, γιατί η Τουρκία αν της δοθεί ευκαιρία θα κάνει ξανά γενοκτονία».

Μίλησε ακόμα για τα «τάγματα του λευκού θανάτου» στον Πόντο και για την επίσκεψή του στην Παναγία Σουμελά: «Πικράθηκα γιατί είδα τους βανδαλισμούς»:

πηγή:pontos-news.gr

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Αφήγηση της μάχης του Μαχαιρά για τον ηρωικό θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου

Νίκος Παπαβραμίδης - Κρώμ’ τα ραχία σ' υψηλά

Στο Facebook