ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η μεγαλειώδης συγκέντρωση των Ποντίων στην Αθήνα (φώτο-βίντεο)

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση των Ποντίων στην Αθήνα (φώτο-βίντεο)

Σε απόλυτη σιωπή και με ζωγραφισμένη τη συγκίνηση στα μάτια, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη το απόγευμα της 19ης Μαΐου παρακολούθησαν την Αλλαγή Φρουράς με δύο Εύζωνες ενδεδυμένους με τη στολή του Πόντιου αντάρτη.

Τα λόγια δεν φτάνουν να περιγράψουν την εικόνα των προσώπων στο θέαμα των υπερήφανων Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς με την ιστορική φορεσιά, στο άκουσμα των βημάτων τους στο πλακόστρωτο της πλατείας μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων. Με έναν κόμπο στο λαιμό, ο κόσμος έμεινε ακίνητος όσο διαρκούσε η διαδικασία.

Η χοροδιδάσκαλος Σουλτάνα Βαρυτιμιάδου, που παρουσίαζε την τελετή, ανακοίνωσε τους επίσημους παρευρισκομένους, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά εκπρόσωποι επτά πρεσβειών, των: Αρμενίας, Βιετνάμ, Τσεχίας, Κύπρου, Ρωσίας, Αιγύπτου και Ουγγαρίας. Εκεί ήταν και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η αντιπρόεδρος της βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, Ελένη Σταματάκη, Ευγενία Ρουσουνίδου, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Γιάννης Αμανατίδης και ο βουλευτής του Ποταμιού Κυριάκος Χαρακίδης.

Η Ραχήλ Μακρή (κέντρο) συνομιλεί με κόσμο έξω από τη Βουλή (Φωτ.: pontos-news.gr)

Στους χαιρετισμούς, με βροντώδη φωνή ο πρόεδρος ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης ευχαρίστησε τον κόσμο απευθύνοντας κάλεσμα για ενότητα ώστε όλες οι γενοκτονίες των Τούρκων να αντιμετωπιστούν ως μία, και βεβαιώνοντας για διαρκή αγώνα. «Διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση, για να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε. «Ελπίδα για το αύριο, για το μέλλον των παιδιών και της πατρίδας μας είναι να στείλουμε παντού το μήνυμα ότι «η Ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο!»». Μιλώντας αργότερα στο pontos-news.gr ο Γ. Βαρυθυμιάδης δήλωσε:

Η αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση, τόνισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να απαιτήσει από την Τουρκία την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και των άλλων λαών ενώ υποσχέθηκε: «Θα αγωνιστούμε για την αναγνώριση. Κοιτάμε προς το μέλλον και ζητούμε την αναγνώριση της δεύτερης μεγαλύτερης γενοκτονίας του αιώνα μας».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, αντιπρόεδρος της αρμενικής Βουλής, που με πρωτοβουλία του το αντιπροσωπευτικό σώμα της Αρμενίας αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων. «Αποτελεί μια από τις πιο τραγικές και ντροπιαστικές σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Θυμόμαστε τα αθώα θύματα αλλά πρέπει να απαιτούμε την διεθνή αναγνώριση. Λέμε «όχι» στην πολιτική της άρνησης της Τουρκίας και λέμε «ναι» στην καταδίκη της», ανέφερε στο λόγο του, για να ολοκληρώσει αναφωνώντας με σηκωμένο το χέρι σε νικηφόρα κίνηση, στα ελληνικά: «Ζήτω η Αρμενία, Ζήτω ο Πόντος, ζήτω η Ελλάδα!».

Ο κεντρικός ομιλητής Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ (δεξιά) με τον μεταφραστή του Π. Μπεζουκιάν και τη Σ. Βαρυτιμιάδου

(Φωτ.: pontos-news.gr)

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων και κατάθεση στεφάνων. Σε μια συμβολική κίνηση ο Εντ. Σαρμαζάνοφ κατέθεσε στεφάνι μαζί με τον Γ. Βαρυθυμιάδη, ενώ τα υπόλοιπα πέντε, ώστε να σχηματιστεί ο αριθμός 353.000, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των ξένων πρεσβειών.

(Φωτ.: pontos-news.gr)

Σε όλη την πλατεία ακουγόταν ο ήχος της λύρας και της φωνής του Ηλία Υφαντίδη και των μαθητών του, αυτός που διαπερνά τα σύνορα φύλων, φυλών και θρησκευμάτων. Ακούστηκαν το «Αητέντς επαραπέτανεν» και με συνοδεία χορωδίας το «Πάρθεν η Ρωμανία». «Τιμούμε και εμείς, μετά από 96 χρόνια, τους ανθρώπους που αδίκως χάθηκαν από τους Νεότουρκους», δήλωσε αργότερα στο pontos-news.gr ο λυράρης και δάσκαλος, που αναφέρθηκε και στον όρκο του Λεωνίδα Ιασωνίδη.

Η Πλατεία Συντάγματος τραντάχτηκε στη συνέχεια από χορευτές ποντιακών συλλόγων-μελών του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων, που μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη χόρεψαν πυρρίχιο. Ο κόσμος, με την υπερηφάνεια ζωγραφισμένη στο πρόσωπο, παρακολουθούσε αυτή την επίσημη «πρώτη» στο σημείο-σύμβολο της Ελλάδας.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση του ψηφίσματος και την έγκρισή του από τον κόσμο διά βοής. «Με αισθήματα δικαίου, χρέους και τιμής, νομιμοποιούμαστε να ζητήσουμε από την Τουρκία την αναγνώριση των εγκλημάτων», αναφερόταν μεταξύ άλλων σε αυτό. Στη συνέχεια όλοι συγκεντρώθηκαν επί της λεωφόρου Αμαλίας για να ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την τουρκική πρεσβεία. Εκεί προκλήθηκε ένταση, όταν οι Πόντιοι συναντήθηκαν με ομάδα αριστεριστών.

Στην Ρηγίλλης οι συμμετέχοντες στην πορεία σταμάτησαν καθώς υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες των ΜΑΤ που δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν ως την είσοδο της τουρκικής πρεσβείας. Αντιπροσωπεία τους πέρασε τελικά και τοιχοκόλλησε το ψήφισμα επί των οδών Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου, στο πλάι της πρεσβείας.

Κοπέλες με παραδοσιακές φορεσιές στη Ρηγίλλης – Πίσω τους οι κλούβες των ΜΑΤ (Φωτ.: pontos-news.gr)

Στην πορεία βροντερά ακούγονταν τα συνθήματα: «Όσο ζούμε θα σας ενοχλούμε», «Το αίμα των αθώων δεν στεγνώνει», «Πόντος Σμύρνη, Αρμενία – Όχι άλλη Γενοκτονία», «Τους νεκρούς μας δεν ξεχνάμε, αναγνώριση ζητάμε», «Οι Πόντιοι επιστρέφουμε ξανά στην ιστορία, ο Πόντος δεν τελείωσε με την Γενοκτονία», «Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας».

Για την παρουσία της στη συγκέντρωση, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά (με τετραπλή καταγωγή από Πόντο, Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη και Πήλιο) είπε στο pontos-news.gr: «Είναι μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι εδώ. Όλοι μας τιμάμε αυτούς τους αγωνιστές». Ο πρώτος γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας, Φιλίπ Βοσκρεσέντσκι τόνισε από την πλευρά του στο pontos-news.gr ότι «η Ρωσία συμμερίζεται τον πόνο και την τραγωδία του ποντιακού ελληνισμού».

Από την παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στη συγκέντρωση

(Φωτ.: pontos-news.gr)

Η κεντρική συγκέντρωση της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία των Ποντίων είχε και φέτος παλμό, ιδιαίτερες στιγμές συμβολισμού όπως η από κοινού κατάθεση στεφάνου ενός επίσημου εκπροσώπου της Αρμενίας και της Παμποντιακής, φλόγες αδιάλειπτης συνέχειας του ποντιακού πολιτισμού όπως ο πυρρίχιος, και κυρίως συμμετοχή. Η φετινή εκδήλωση έτυχε πρωτόγνωρης δημοσιογραφικής και τηλεοπτικής προβολής και το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα μεγάλο.

Φωτογραφίες-βίντεο αποκλειστικά για το pontos-news.gr: Βασίλης Τσενκελίδης, Γιάννης Μαραζιώτης.

πηγή:pontos-news.gr

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Δευτέρα 18/05 - Μέρος Β' - Διαδικτυακά Περίπτερα Ε.Πο.Ν.Α. 2020

Τρίτη 19/05 - Μέρος Α' - Διαδικτυακά Περίπτερα Ε.Πο.Ν.Α. 2020

Στο Facebook