ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

2010

19/02/2010: Αντάμωμαν 2010. Καθιερώνεται η ονομασία «Αντάμωμαν» στους ετήσιους χορούς της Ένωσης και το 1ο Αντάμωμαν λαμβάνει χώρα στο κέντρο διασκέδασης «Κορτσόπον». Τραγούδησαν για μας οι καλλιτέχνες: Κώστας Θεοδοσιάδης, Γιώργος Ιωαννίδης, Μπάμπης Ιωακειμίδης και έπαιξαν λύρα οι: Γιώργος Ατματζίδης, Μπάμπης Κεμανετζίδης και Χαράλαμπος Μουρούζης. Στο αγγείο και τη φλογέρα ο Γιώργος Σιαμίδης. Στο κλαρίνο ο Μπάμπης Κεμανετζίδης και στα νταούλια οι: Βαγγέλης Καρίπης και Παναγιώτης Κοπαλίδης. Σε όλους τους καλλιτέχνες δόθηκε ως δώρο από την Ένωση για την συμμετοχή τους στο 1ο Αντάμωμαν μία αναμνηστική φόρμα όπου αναγραφόταν «Αντάμωμαν 2010» καθώς και η επωνυμία της Ένωσης.

11/03/2010: Η Ένωση ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του Θεοδόση Κυριακίδη (θεολόγου του Ιδρύματος Άγιου Γεώργιου Περιστερεώτα) για βοήθεια στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα βίντεο αφιέρωμα στον Πόντο, για την συντακτική ομάδα του «Εξάντα» και προκειμένου αυτό να προβληθεί στην κρατική τηλεόραση ανήμερα 19ης Μαΐου. Ο τίτλος της δουλειάς αυτής «Τα χνάρια των Αργοναυτών». Μέλη της Ένωσης συμμετείχαν κάνοντας την απομαγνητοφώνηση των συνεντεύξεων επιφανών ανθρώπων και επιστημόνων που συμμετείχαν σε αυτό το πόνημα.

Απρίλιος/Μάιος 2010: Συμμετοχή στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων για την κεντρική εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Σύνταγμα, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, όπου 5 μέλη της συμμετείχαν από διαφορετικά σωματεία στην Οργανωτική Επιτροπή.

30/04/2010: Δημιουργία μακέτας της πανελλαδικής αφίσας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος από μέλη της Ένωσης για τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αφιλοκερδώς, έπειτα από αίτημα της Π.Ο.Ε. δια του εκπροσώπου τύπου της.

15/05/2010: Συμμετοχή σε πορεία διαμαρτυρίας με το αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, πλάι στους Αρμένιους και τους Κούρδους, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Tayyip Erdogan στην Αθήνα.

16-19/05/2010: Η Ένωση εξασφαλίζοντας και φέτος άδεια από τον Δήμο Αθηναίων, έστησε εκθεσιακό περίπτερο στο κέντρο της Αθήνας, στον πεζόδρομο της Κοραή, απέναντι από την Ακαδημία Αθηνών, όπου συνέχισε την ενημέρωση του κόσμου με φωτογραφικό και γραπτό υλικό για την ιστορία, τα μνημεία, τις προσωπικότητες και για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου κάλυπτε και το μεγαλύτερο μέρος του υλικού. Ταυτόχρονα, ακούγονταν τραγούδια Γενοκτονίας και μοιρολόγια ενώ το βράδυ προβάλλονταν ταινίες για την Γενοκτονία. Η Ένωση συνεργάστηκε με την Terra Pontica του Γιώργου Συμεωνίδη και παρουσίασε στα περίπτερα εκθέματά του (μικρά αγαλματίδια) με θέμα Πόντος – Γενοκτονία. Το απόγευμα στις 18/05 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας και μοιράστηκαν κόλλυβα στους παρευρισκόμενους. Ακολούθησαν ομιλίες από τους Σάββα Καλεντερίδη, αντισυνταγματάρχη εν αποστρατεία και εκδότη «Ποντιακής Γνώμης», με θέμα: «Οι γεωπολιτικές πτυχές της Γενοκτονίας και η Ελληνική πραγματικότητα» και Αντιγόνης Ιωαννίδου (εκπαιδευτικό) με θέμα: «Η Ελληνοπόντια γυναίκα στα Γενοκτόνα χρόνια». Στην συνέχεια όπως κάθε χρόνο, ο παππούς πλέον και πιστός ιερουργός στο ναό της ποντιακής μούσας, Γεώργιος Αμαραντίδης, ερμήνευσε για τον κόσμο, τραγούδια Γενοκτονίας. Το απόγευμα προς το βράδυ της ίδιας μέρας η Ευξείνιος Μουσική Σχολή του Δημήτρη Καρασαββίδη και Ιωάννη Ισχνόπουλου με 10 παιδιά της σχολής, μας πλαισίωσαν με τα τραγούδια και την μουσική τους. Το βράδυ και προς το ξημέρωμα της 19ης Μαΐου πραγματοποιήθηκε ολονυχτία υπό το φως των κεριών, με νέους της Ένωσης να τραγουδούν ακριτικά και δημώδη άσματα του Πόντου μέχρι το πρωί. Στο περίπτερο μοιράστηκαν 10.000 DVD και 10.000 φυλλάδια για την Γενοκτονία τα οποία με τεράστια ανταπόκριση και επιτυχία, εξαντλήθηκαν σε τρεις μέρες.

19/05/2010: Συμμετοχή στην πορεία της Αθήνας, για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

02/10/2010: Εκδήλωση «Παμποντιακό Λάλεμαν Παρχαρομάνας» στο Πέραμα από τον Σύλλογο Ποντίων Περάματος «Ο Πόντος», με την βοήθεια και υποστήριξη της Ε.ΠΟ.Ν.Α. και του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε «Έκθεση γεωργικών και κτηνοτροφικών εργαλείων του Πόντου», ενώ η Ένωση είχε έκθεση με βιβλία.

04/11/2010: Ενημέρωση και παρότρυνση των μελών μας για κινητοποίηση στην πορεία που διοργάνωσε η Νεολαία Βορείου Ηπείρου για τη δολοφονία ομογενή μας στη Χειμάρα.

13/12/2010: Εκκίνηση της συνεργασίας μας με το περιοδικό «Άμαστρις». Έπειτα από αίτησή μας στον εκδότη Δημήτρη Πιπερίδη, μας δόθηκε η άδεια για να στέλνουμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δύο άρθρα από το περιοδικό στα μέλη μας κάθε μήνα.

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Αντάμωμαν 2018+ || Γιώργος Ιωαννίδης | Πόλιος Παπαγιαννίδης | Γιώργος Σοφιανίδης

Αντάμωμαν 2018+ || Πόλιος Παπαγιαννίδης | Δημήτρης Κοσμίδης

Στο Facebook