ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

2008

18/01/2008: Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τα μέλη της Βουλής, τα Μ.Μ.Ε. Ελλάδος και Εξωτερικού και τα Διεθνή Πρακτορεία Τύπου, για την επικείμενη επίσκεψη 23-25/01/08 του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία για την απαίτηση συζήτησης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και για την μη κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Μουσταφά Κεμάλ.

20/04/2008: Ημερίδα σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος», στην αίθουσα του συλλόγου με θέμα: «Ιστορία και λαογραφία των Ποντιακών χορών» με ομιλητή τον Γεώργιο Χατζηελευθερίου (λαογράφο-ερευνητή) με παράλληλη παρουσίαση των χορών από όλες τις περιοχές του Πόντου με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων.

18-19/05/2008: Μετά από 89 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η Ένωση εξασφαλίζοντας άδεια από τον Δήμο Αθηναίων, έστησε για δύο συνεχόμενες ημέρες, δύο περίπτερα στο κέντρο της Αθήνας, στον πεζόδρομο Κοραή, απέναντι από την Ακαδημία Αθηνών. Εκεί “παρέδιδε” μαθήματα ιστορίας με φωτογραφικό και γραπτό υλικό για τον Πόντο, την ιστορία, τα μνημεία, τις προσωπικότητες και για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου κάλυπτε και το μεγαλύτερο μέρος του υλικού. Ταυτόχρονα, ακούγονταν ακριτικά και Γενοκτόνα τραγούδια, ενώ προβάλλονταν και ταινίες για την Γενοκτονία. Κυριακή 18/05 το απόγευμα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας, όπου μοιράστηκαν κόλλυβα στους παρευρισκόμενους για τις αδικοχαμένες ψυχές και Κυριακή προς Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ολονυχτία υπό το φως των κεριών με νέους της Ένωσης να τραγουδούν ακριτικά και δημώδη άσματα του Πόντου μέχρι το πρωί. Στα περίπτερα μοιράστηκαν 2.000 DVD και 2.000 φυλλάδια για την Γενοκτονία, τα οποία με τεράστια ανταπόκριση και επιτυχία εξαντλήθηκαν μόλις σε μία μέρα. Τα περίπτερα ήταν χορηγία του Συλλόγου Ποντίων Σουρμένων.

25/05/2008: Συμμετοχή στην πορεία της Αθήνας, για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπου μέλη της Ένωσης με τη συνοδεία νταουλιών για πρώτη φορά έδιναν τον ρυθμό της πορείας και χορευτές της Ένωσης χόρεψαν τον Πυρρίχιο μπροστά στην Τουρκική πρεσβεία.

27/06/2008: Προβολή της ταινίας μικρού μήκους της Ένωσης με θέμα: «Ιστορικό αφιέρωμα στην Γενοκτονία μέσα από τα τραγούδια του Ποντιακού Ελληνισμού» σε εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου στο Άλσος Περιστερίου. Παρουσίαση μουσικοχορευτικού δρώμενου με τίτλο «Τη τρίχας το γεφύρι». Έκθεση φωτογραφίας της Ε.ΠΟ.Ν.Α. στον ίδιο χώρο.

18-20/07/2008: Εκδρομή της Ένωσης στο Κιλκίς. Με επισκέψεις και γλέντια στο Πολύκαστρο, στο Χωρύγι, στο Σπήλαιο Αγ. Γεωργίου, στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο και στην Φύσκα.

12/10/2008: Παρουσίαση του μουσικοχορευτικού δρώμενου «Τη τρίχας το γεφύρι» στις διήμερες εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας «Καπετανίδεια», προς τιμήν του Νίκου Καπετανίδη σε μουσική διασκευή και σκηνοθεσία του μέλους μας Γιάννη Χατζηελευθερίου. Συμμετείχε στην λύρα και το τραγούδι ο Δημήτρης Καρασαββίδης.

29/11/2008: Ετήσιος χορός της Ένωσης στο κέντρο «Κορτσόπον». Δημιουργία διαφημιστικού σποτ για τον χορό για 1η φορά από την ειδική ομάδα της Ένωσης. Τραγούδησαν οι καλλιτέχνες Κώστας Θεοδοσιάδης, το μέλος μας Δημήτρης Καρασαββίδης και ο Μπάμπης Ιωακειμίδης. Λύρα έπαιξαν οι Φάνης Κουρουκλίδης και Γιώργος Ατματζίδης ενώ αγγείο έπαιξε το μέλος μας Χριστόφορος Κοσμίδης. Προβολή DVD με τις ενέργειες της Ένωσης στα περίπτερα το διήμερο 18-19/5/08, το οποίο επιμελήθηκε η αρμόδια ομάδα της Ένωσης.

Προβολή ταινιών και αφιερωμάτων σε διάφορες εκδηλώσεις το έτος 2008: Προβολή του αφιερώματος της Ένωσης στον Γώγο Πετρίδη & στον Χρύσανθο Θεοδωρίδη, στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς στις 10/02/2008. Προβολή της ταινίας μικρού μήκους της Ένωσης με θέμα: «Ιστορικό αφιέρωμα στην Γενοκτονία μέσα από τα τραγούδια του Ποντιακού Ελληνισμού», σε εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας, στη Χαλκίδα στις 06/01/2008. Προβολή ταινίας μικρού μήκους της Ένωσης με θέμα: «Ιστορικό αφιέρωμα στην Γενοκτονία μέσα από τα τραγούδια του Ποντιακού Ελληνισμού» εξ αφορμής της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας στην Πάρο στις 01/06/2008, στην εκδήλωση τα «Τσιριχτά» του Συλλόγου Ποντίων Περάματος «Ο Πόντος» στις 11/04/2008, σε εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης στις 16/04/2008, σε εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Περάματος στις 16/05/2008, σε εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας και τέλος στην ομιλία του Γιώργου Ανδρεάδη (συγγραφέα) στις 25/05/2008.

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Ε.Πο.Ν.Α.: Αντάμωμαν 2022 (Trailer)

Αντάμωμαν 2018+ || Πόλιος Παπαγιαννίδης | Δημήτρης Κοσμίδης

Στο Facebook