ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενημέρωση μαθητών 23ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Ενημέρωση μαθητών 23ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, η Ε.Πο.Ν.Α. βρέθηκε στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και μίλησε, σε μαθήτριες και μαθητές, για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τον Πόντο, κάνοντας μια ειδική παρουσίαση γύρω από το ζήτημα της Γενοκτονίας των προγόνων μας και τη συμπλήρωση 100 ετών από την ημέρα μνήμης της, την 19η Μαΐου 1919. Σε συνέχεια των ενημερωτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί σε ολόκληρη την Αττική, και όχι μόνο, η Ένωση ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση εκ μέρους του σχολείου, αυτή τη φορά, απευθύνθηκε σε ακόμα πιο απαιτητικό κοινό, αφού αποτελούνταν από άτομα που δεν ξεπερνούσαν την ηλικία των 12 ετών. Οι προκλήσεις, όμως δεν σταματούσαν εκεί, καθώς το σχολείο στο οποίο παρευρεθήκαμε απαρτιζόταν από μικρά παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκευμάτων, ωστόσο, η ζεστή ανταπόκριση και η συμμετοχή των μαθητών στην εκδήλωση αποδεικνύει έμπρακτα τον οικουμενικό χαρακτήρα του ζητήματος.

Μέσω ερωτήσεων, που έθετε στους μαθητές το μέλος μας Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, ταξιδέψαμε στο χώρο και στο χρόνο… από τα ανεμοδαρμένα μαλλιά του Φρίξου και της Έλλης μέχρι τους σύγχρονους χρόνους, με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού που προβαλλόταν σε οθόνη. Ακολούθως, με ερωταποκρίσεις προσεγγίσθηκε και το Έγκλημα της Γενοκτονίας, στην ολότητά του, επιλέγοντας τα κοινά στοιχεία που επαναλαμβάνονται σε όλες τις γενοκτονίες, εμβαθύνοντας, όπου αυτό ήταν εφικτό, σε συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα και ιδίως στη Γενοκτονία των προγόνων μας. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιήθηκε παραγωγική συλλογιστική διαδικασία, από το γενικό στο ειδικό, θέτοντας στα παιδιά λογικές αλλά και στοχευμένες ερωτήσεις, οι οποίες κατέληγαν σε πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα, μεταφέροντάς τους τα διδάγματα των Raphael Lemkin και Gregory Stanton που τόσο προσέφεραν στην Ανθρωπότητα. Η παρουσίαση διατήρησε τον διαδραστικό χαρακτήρα της καθ’ όλη τη διάρκειά της, καθώς προτιμήθηκε η ενεργός συμμετοχή των παιδιών, μέσα από την οποία θα είχαν τη δυνατότητα να συγκρατήσουν τα ερεθίσματα που εισέπρατταν.

Το ιστορικό κομμάτι της ενημέρωσης διαδέχθηκε το μουσικό, στη διάρκεια του οποίου οι μουσικοί, Γιάννης Μιχαηλίδης και Γιώργος Παπαδόπουλος, απέδωσαν παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου, αλλά και άσματα σχετικά με την Γενοκτονία. Παράλληλα, μέλη της Ένωσης προέβησαν στην ανάγνωση κάποιων μαρτυριών και ποιημάτων, όπως το «Πάρθεν» του Κ. Καβάφη (Γιώργος Δαβιτίδης) και το Βάσταξον του Φίλωνος Κτενίδη (Γιάννης Ραπτόπουλος). Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της απαγγελίας, από τους μαθητές, του ποιήματος του Νίκου Λυγερού με τίτλο «Σηκώνουμε τον Αιώνα», το οποίο προετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού σχολείου και η δημιουργία ειδικού πλακάτ με τη φράση «100 Χρόνια» που σήκωσαν τα ίδια τα παιδιά!

Με μουσική και χορό έκλεισε, για άλλη μια φορά, η εκδήλωση μας. Δάσκαλοι, μαθητές και μέλη της Ένωσης, σχημάτισαν έναν πολύ μεγάλο κύκλο, πιάστηκαν χέρι-χέρι και χόρεψαν τον χορό Ομάλ’. Ως κέρασμα για τους μικρούς μας φίλους δόθηκαν «ωτία», τα οποία επιμελήθηκαν μέλη του συλλόγου μας.

Ευχαριστούμε ολόψυχα το 23ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών για αυτή την θερμή υποδοχή και υπέροχη εμπειρία! Αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για την Ε.Πο.Ν.Α. η δυνατότητα να παρευρεθεί σε ένα χώρο στον οποίο η διαφορετικότητα «δημιουργεί και συνθέτει» και να απευθυνθεί σε ένα κοινό γεμάτο αντιθέσεις. Αντιθέσεις πάσης φύσεως, ως προς το χρώμα, την εθνικότητα, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα. Αντιθέσεις που, όμως, συνθέτουν την ομορφιά της Ανθρωπότητας και καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα… ότι κάθε επιμέρους λαός συνεισφέρει στο ΟΛΟΝ, όπως παρατήρησε και ο Δάσκαλος Ράφαελ Λέμκιν.

Εμείς, οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου που πριν ένα αιώνα βίωσαν το φόβο, το μίσος και το ρατσισμό στο μέγιστο και πλέον επώδυνο βαθμό εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους, λόγω εθνικής καταγωγής και χριστιανικής πίστης, προσπαθήσαμε να μεταλαμπαδεύσουμε στους μικρούς μαθητές, κάποιοι από τους οποίους προέρχονταν και από εμπόλεμες περιοχές την οικουμενικότητα και διαχρονικότητα ενός ζητήματος όπως η Γενοκτονία, με τρόπο απλό αλλά όχι απλοϊκό. Γιατί, το μήνυμα στην ουσία του είναι κάτι που μας αφορά όλους. Είναι μήνυμα ανθεκτικότητας – παρά τις αντιξοότητες- και ταυτόχρονα είναι και μήνυμα ελπίδας: «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο!».

Ευελπιστούμε να έχουμε κι άλλα «ραντεβού» με μικρά και μεγάλα παιδιά από τη νέα σχολική χρονιά και ευχαριστούμε πολύ την δασκάλα, κα Χρυσή Ευθυμιοπούλου, για την πρωτοβουλία.

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook:
Ενημέρωση Μαθητών 23ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Αντάμωμαν 2018+ || Πόλιος Παπαγιαννίδης | Δημήτρης Κοσμίδης

Ε.Πο.Ν.Α.: Αντάμωμαν 2022 (Trailer)

Στο Facebook