ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενημέρωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Zagori Mountain Running

Ενημέρωση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Zagori Mountain Running

Το τριήμερο 19-21 Ιουλίου 2019, η Ε.Πο.Ν.Α. έδωσε το παρών στο Ζagori Mountain Running 2019, σε μια από τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις αγώνων βουνού με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, στα καταπράσινα Ζαγοροχώρια, οι αθλητές αναμετρώνται με τη φύση αλλά και τον εαυτό τους, αφού οι διαδρομές φτάνουν ακόμα και αποστάσεις 80 χιλιομέτρων!

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου, κατά την τελετή έναρξης στο χωριό Τσεπέλοβο, παρευρέθηκε, εκπροσωπώντας την Ένωση, η αντιπρόεδρος, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, η οποία χαιρέτισε τη διοργάνωση και παρουσίασε τον ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει η ανάδειξη και ενημέρωση μέσα από τέτοιες διοργανώσεις της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μιας και φέτος τιμάμε τα 100 χρόνια και -σε αντίθεση με τις άλλες επετείους- γιορτάζουμε την αιωνόβια ανθεκτικότητα της μνήμης. Στην παρουσίαση που έγινε προβλήθηκαν και σύντομα ενημερωτικά spots-video, ενώ έγινε αναφορά και στις κεφαλαιώδεις μορφές των Raphael Lemkin και Gregory Stanton. Στο τέλος της βραδιάς, προβλήθηκε το βίντεο από το DVD του συλλόγου «Τhe Crime of Crimes: Genocide».

Την επόμενη μέρα, Σάββατο, από κοινού με την αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, η οποία τοποθέτησε το ενημερωτικό της περίπτερο στο χώρο της Έκθεσης, ενημερώσαμε τους συμμετέχοντες και παρευρισκόμενους για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και διανεμήθηκαν εκατοντάδες DVD και φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ανταπόκριση που είχαμε από τους μικρούς δρομείς της διοργάνωσης που συμμετείχαν στο “Zagoraki” (παιδικό αγώνα δρόμου, εντός του χωριού), στους οποίους χαρίσαμε αυτοκόλλητα με το επετειακό λογότυπο των 100 χρόνων και τα φόρεσαν με περηφάνια πάνω στην αθλητική τους εμφάνιση συμμετοχής. Πολλοί γονείς, έκδηλα συγκινημένοι, προέτρεπαν τα παιδιά τους, επίσης, να φορέσουν το αυτοκόλλητο είτε λόγω της καταγωγής τους είτε λόγω της ευαισθησίας τους γύρω από το ζήτημα. «Γι’ αυτό να τρέξεις αγόρι μου!», ήταν η συμβουλή που έδιναν επανειλημμένως στους μικρούς μας φίλους.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους διοργανωτές για την σπουδαία ευκαιρία που μας παρείχαν να διαδώσουμε μέσα από έναν αγώνα δρόμου, έναν διαφορετικό «αγώνα»… τον αγώνα της επιβίωσης, που 100 χρόνια πριν έδιναν οι πρόγονοί μας στον ιστορικό Πόντο απέναντι σε Νεότουρκους και Κεμαλικούς. Ευελπιστούμε και άλλες διοργανώσεις να λάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες για να φτάσει το μήνυμα παντού, ότι οι γενοκτόνοι ΔΕΝ τα κατάφεραν, ακόμα και 100 χρόνια μετά το έγκλημα… ο εμβληματικός παραδοσιακός ποντιακός στίχος που ευαγγελίζεται την ελπίδα ανθίζει στις καρδιές όλων μας!

«Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο!»

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook:
Ενημέρωση για τη Γενοκτονία στο Zagori Mtn Running ’19 (19-21/07)

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Νίκος Μιχαηλίδης | Το τουρκικό πρόβλημα στον 21ο αιώνα

Αντάμωμαν 2018+ || Πόλιος Παπαγιαννίδης | Δημήτρης Κοσμίδης

Στο Facebook